Svårt för studerande att hitta boende

Nästan var tredje studerande upplever det svårt att hitta en lägenhet, visar en undersökning som bostadsförmedlingen Lyyra gjort.

Samtidigt står tiotusentals lägenheter tomma i Finland. Enligt Lyyra behövs mera flexibilitet när det kommer till korta hyreskontrakt, underhyreskontrakt och utbudet på lägenheter man kan dela.

Studenterna upplever att de höga hyrorna, bristen på lediga och lämpliga lägenheter samt långa avstånd mellan boende och studieplats gör det svårt att hitta någonstans att bo. Speciellt de utländska studenterna upplever att det är svårt att få information om lägenheter som passar studerande. Enligt undersökningen upplever 48 procent av de utländska studenterna det svårt eller mycket svårt att hitta en lägenhet.

– Den stereotypa bilden av en studerande är att de är högljudda, stökiga och att de festar natten lång. Vår undersökning visar att studenterna uppskattar lugna boendeförhållanden, säger Lyyras digitala mediechef Mira Soini-Nordström.

I undersökningen tillfrågades 3 672 personer, majoriteten av dem studerar på universitet eller högskola. De svarande var mellan 20 och 40 år gamla. Undersökningen utfördes i mars.