LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Pierre Teyssot

Nytt skalv skakar Italien

För andra gången inom drygt en vecka har den italienska regionen Emilia-Romagna drabbats av ett kraftigt jordskalv. Minst 15 personer omkom när områdets redan skröpliga byggnader skakade på nytt.

–Allt har kollapsat. Det är kaos, byggnader över hela staden har fallit ihop, sade en brandman i den lilla staden Cavezzo till tidningen Corriere della Sera på tisdagen.

Då hade ett skalv uppmätt till magnituden 5,8 slagit till vid niotiden på morgonen. Det följdes några timmar senare av ytterligare skalv på drygt 5,0.

Omkommen präst

Från storstäder som Bologna, Milano, Pisa och Venedig rapporterades om folk som i panik sprungit ut på gatorna och evakuering av skolor och kontor. Ända uppe i Aosta-dalen, på gränsen till Frankrike, kändes skakningar.

Värst drabbades området kring Modena där de flesta av de runt 15 dödsfallen inträffade, många på grund av sönderfallna industrilokaler. Flera personer saknades fortfarande på tisdagseftermiddagen.

Bland de döda fanns det lilla Rovereto di Novis församlingspräst, som fått en bjälke över sig när han gått in i sin kyrka för att rädda en madonna-staty.

Bland de skadade husen fanns det kända dogepalatset i Mantova.

"I två delar"

Samma område drabbades den 20 maj av ett skalv som uppmättes till 6,0. Den gången omkom sju personer.
–På sätt och vis är det här ett skalv i två delar, säger seismologen Reynir Bödvarsson i Uppsala till nyhetsbyrån TT.
–Skalvet för drygt en vecka sedan löste inte ut hela den elastiska energi som hade samlats, utan bara delvis.
Fortfarande bor tusentals personer i tillfälliga tältläger efter det första skalvet.

–Invånarna hade just blivit lite mer avslappnade och börjat återvända hem igen. Nu har de lämnat dem på nytt, suckade Salvatore Iannizzotto, polischef i Modena, till nyhetsbyrån Reuters.

–Jag vill försäkra alla om att staten kommer att göra det den måste, allt som kan göras, så fort som möjligt, för att garantera att livet kan återvända till det normala i en region som är så speciell, så viktig och så produktiv för Italien, lovade premiärminister Mario Monti.