LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Soe Than WIN

Nu vågar Suu Kyi resa utomlands

 


Rangoon 

För första gången på 24 år kan och vågar oppositionsledaren Aung San Suu Kyi lämna Burma. På tisdagen kom hon till Bangkok.

I den thailändska huvudstaden ska Suu Kyi delta i en konferens anordnad av Världsekonomiskt forum. Burmas president Thein Sein har ställt in sin resa till samma forum, uppenbarligen rädd för att bli överglänst.

Europaturné

Veckans visit i Bangkok ses som en upptakt till Aung San Suu Kyis stora Europaresa i juni, då hon bland annat ska besöka det forna hemlandet Storbritannien och ta emot sitt Nobelpris från 1991 i Oslo.

Suu Kyi återvände från den brittiska exilen 1988, och har sedan dess inte kunnat eller vågat lämna Burma. I långa perioder har hon hållits i husarrest, och resten av tiden har hon valt att stanna kvar av rädsla för att regimen inte skulle släppa in henne igen om hon reste utomlands.

Nobelföreläsning

Under dagarna i Thailand ska hon förutom att delta vid WEF:s regionala konferens ha ett möte med Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra och vid en rundresa träffa burmesiska gästarbetare och flyktingar.

Till Europa väntas Suu Kyi om två veckor. Här ska hon bland annat delta i en konferens som FN-organet ILO (International Labour Organization) håller i Genève den 14 juni. Den 16 juni håller hon sin 21 år försenade Nobelföreläsning i Oslo. I parlamentet i London talar hon den 21 juni.

"Väldigt glad"

Bland den senaste tidens strida ström av besökare i Rangoon finns också Torgeir Larsen, norsk statssekreterare.

- Suu Kyi sade till mig att hon ser väldigt mycket fram emot att komma till Oslo och Bergen, för att möta folk och äntligen hålla sin Nobelföreläsning. Hon gladde sig mycket över att kunna säga: "Vi ses i Norge!", säger Larsen i telefon från den forna burmesiska huvudstaden till nyhetsbyrån NTB.