Grekland: Ny Demokrati passerar Syriza

Konservativa Ny Demokrati är åter det största partiet i Grekland, enligt nya opinionsundersökningar. Men en ny bankanalys spår att sannolikheten för att grekerna får lämna euron nu ligger på 50—75 procent.

Atenbörsen lyfte med över 6 procent på måndagen, när mätningarna visat att opinionsvindarna har börjat vända i Grekland. Men trots måndagens lyft har börsen i Aten rasat med 36 procent sedan årshögsta i februari.

Efter valet 6:e maj har vänsterpartiet Syriza seglat upp som största parti inför nyvalet i juni. Syriza säger nej till den låneuppgörelse med EU, ECB och IMF som Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok tidigare godkänt.

Åter störst

Men i helgen publicerades fyra olika opinionsundersökningar som alla visar att Ny Demokrati har återtagit förstaplatsen i grekisk politik.

Den amerikanska storbanken Citigroups ekonomer beräknar annars sannolikheten för att Grekland överger euron inom två år till 50—75 procent enligt en färsk analys som TT har tagit del av.

En så kallad Grexit skulle enligt den internationella bankföreningen IIF:s vd Charles Dallara, som förhandlade fram den historiska skuldnedskrivningen för Grekland tidigare i år, kunna kosta över 1 000 miljarder euro.

Journaliststrejk

Nyhetsflödet från Grekland ströps på måndagen av en dygnslång strejk bland grekiska journalister. Tv- och radiosändningar stoppades av strejken och på tisdagen väntas inga tidningar att komma ut i landet.

Inför hotet om en grekisk statsbankrutt och ett utträde ur euro-samarbetet väljer alltfler greker att inte betala in skatter och avgifter, rapporterar tidningen Kathimerini på nätet. Samtidigt kommer uppgifter om hur det blir allt svårare att få kvitton när man köper varor och tjänster i det krisdrabbade landet, inne på femte året av recession och med en rekordhög arbetslöshet över 20 procent.