Paavo Väyrynen är glad igen. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Väyrynen segrade i Centerns omröstning

Kampen om Centerns ordförandepost fortsätter på partistämman i Rovaniemi om knappt två veckor.

Den riktgivande medlemsomröstningen om ordförandeskapet gav inte ett tillräcklig klart resultat för att avgöra tävlan mellan Paavo Väyrynen, Juha Sipilä och Tuomo Puumala.

Hedersordföranden Väyrynen vann omröstningen men med bara 36,4 procent mot 33,6 procent för Sipilä och 30,0 för Puumala. Den fjärde konkurrenten, vice ordförande Timo Kannisto kandiderade av tekniska skäl inte i medlemsomröstningen trots att han kommer att vara valbar i Rovaniemi.

Deltagandet i omröstningen blev på bara 10,2 procent, det vill säga knappt 16 000 röster. I de olika distrikten varierade deltagandet från 20,6 i Helsingfors till 5,9 i Södra Savolax.

Väyrynen var inte sen att tolka resultatet som ett mått på Centerfolkets åsikter. I samma andetag hänvisade han till en enkät där han ligger etta med högre marginal.

– Det här är ett bra utgångsläge. Det är en viktig etapp på vägen till partistämman, sade Väyrynen när resultatet av omröstningen offentliggjordes på Centerns partikansli i Helsingfors.

I Centerns partistämma deltar cirka 2 000 delegater som valts från de lokala partiavdelningarna. Flest avdelningar finns i Norra Österbotten, där Sipilä fick det starkaste resultatet. Väyrynen dominerade som vanligt i norr men också i Centerns näst största distrikt, Södra Österbotten. Puumala var populär i hemdistriktet Mellersta Österbotten men också i bland annat Egentliga Finland.