Foto: Lehtikuva/Ulf Mauder. Kring 500 familjer förlorade sina hem när huvudarenan Kristallhallen byggdes, flera av dem utan förvarning eller tillräcklig kompensation.

"Artisterna borde konfrontera regimen i Azerbajdzjan"

Hbl har träffat den azeriska bloggaren Emin Milli som tycker att artisterna i Eurovisionen lägger sig platt inför makten i Azerbajdzjan. Han har själv fängslats för sina åsikter och fallet granskas nu av den europeiska människorättsdomstolen.

Den azerbajdzjanska bloggaren Emin Milli vägrar godta att artisterna blundar för den politiska situationen i Azerbajdzjan.

– Artisterna står inför ett moraliskt dilemma: de måste välja mellan att antingen utnyttjas som spelbrickor av ett auktoritärt system eller ta ställning, säger Milli, som själv har uppmanat de tävlande att i samband med sina uppträdanden kräva att alla politiska fångar i Azerbajd-zjan friges.

Men frågan är kontroversiell. Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, har vidhållit att Eurovisionen är ett opolitiskt underhållningsprogram och har dessutom menat att ställningstaganden från artisternas sida kan resultera i diskvalificering.

– Men genom att inte ta ställning diskvalificerar man sig själv moraliskt, menar Milli.

Och fortsätter:

– Jag tror inte på bojkotter, sanktioner eller isolering, utan tvärtom på dialog, engagemang och öppen konfrontation. Eurovisionen med sina 100 miljoner tittare ger oss en möjlighet att blotta det auktoritära systemet och dess brott mot de mänskliga rättigheterna.

Milli hoppas att lokala aktivister och journalister nu får draghjälp av internationella medier. Han lyfter framför allt fram bristen på yttrandefrihet och mötesfrihet samt det stora antalet politiska fångar. Enligt lokala folkrörelser har Azerbajdzjan för tillfället ett 70-tal politiska fångar, och ett flertal av dem hungerstrejkar nu i samband med Eurovisionen. Också demonstrationer har slagits ned hårdhänt under den gångna veckan.

Konflikten med Armenien om området Nagorno-Karabach är ett ständigt slagträ i den politiska debatten och används också som förklaring till den långsamma demokratiutvecklingen. Denna berättelse om en ung demokrati som kämpar tappert provocerar Milli som understryker att korruptionen är utbredd, oppositionen saknar representation i parlamentet och presidentfamiljen har alltför mycket makt, något som också har synliggjorts av Eurovisionsarrangemangen. Sedan 2009 kan presidenten också omväljas fler än två gånger.

Bloggen som politiskt vapen

Millis egen historia säger också mycket om mänskorättsläget i Azerbajdzjan. En sommardag 2009 slogs Milli och en bloggarkollega brutalt ned på en restaurang i Baku. De polisanmälde händelsen men arresterades i stället själva och anklagades för att ha slagit ned gärningsmännen. Rättegången var en fars där försvaret förgäves försökte få tillgång till bevismaterial och domaren vägrade lyssna på försvarets vittnen. Milli och hans kollega dömdes till 30 månaders fängelse, och släpptes först efter 16 månader, trots påtryckningar av bland annat Amnesty, Hillary Clinton och EU-parlamentet. I dagsläget granskas fallet av den europeiska människorättsdomstolen.

Läs mer i Hbl i dag.