Foto: EPA/Aaron Ufumeli. Zimbabwes president Robert Mugabe.

Skurkledare får inte gästa OS i London

Världsledare och politiker som gjort sig skyldiga till människorättsbrott kommer inte att få resa in i Storbritannien för att besöka de olympiska spelen i sommar, meddelade det brittiska utrikesministeriet på onsdagen.

– När det finns oberoende, tillförlitliga och trovärdiga bevis på att en person har begått människorättsbrott tillåts han normalt inte att resa in i Storbritannien, säger utrikesministeriet i ett uttalande.

Tillkännagivandet kom sedan Irans president Mahmoud Ahmadinejad sagt att han hoppas kunna närvara vid OS i London, som inleds den 27 juli, och påpekade att brittiska myndigheterna inte ville ge honom tillstånd.

Enligt utrikesministeriet får heller ingen som omfattas av EU:s eller USA:s inreseförbud besöka Storbritannien. Bland andra Zimbabwes president Robert Mugabe och Syriens president Bashar al-Assad är bannlysta från EU.

Storbritannien har också tidigare avvisat politiker som den nederländske ytterhögerpolitikern Geert Wilders.

Gästlistan vid drottning Elizabeths jubileumslunch förra veckan ledde till problem för Storbritannien då både Bahrains och Swazilands kungar var bjudna. Bägge anklagas för människorättsbrott.