Foto: Leif Weckström

Ny apparat för TV-tittandet senast 2026

Kommunikationsminister Krista Kiuru vill att Finland övergår till skarp-TV 2017. Den som inte vill skaffa sig den nyaste tekniken ska ändå den här gången få en lång nådetid.

Beslutet om att de analoga TV-sändningarna upphör innebar att alla medborgare som ville se på TV efter den sista augusti 2007 måste inhandla en digitalbox. Det ledde till högljudda protester mot "den dyra tvångsdigitaliseringen".

När Finland nu är inne i en ny teknisk förändring för TV-tittandets del försöker man gå mjukare fram. Tidtabellen för det nya HDTV, eller skarp-TV, som har bild med högre upplösning, ska inte forceras.

Det blev klart när kommunikationsminister Krista Kiuru (SDP) på onsdagen berättade hur hon och hennes ministerium ser på TV-sändningarnas framtid.
Med en vanlig digital TV-apparat ska man kunna titta på Yles och de stora kommersiella kanalernas utbud ända till år 2026.

– Vi tänker inte tvinga någon att skaffa sig den nyaste tekniken, försäkrar Kiuru.

Enligt planerna ska skarp-TV ändå vara det huvudsakliga formatet redan 2017. Yle och de stora kommersiella kanalerna, de som i förslaget kallas allmännyttiga aktörer, kör med parallella format, medan enbart skarp-TV ska gälla för de mindre aktörerna.

Förslaget går inte in på programinnehåll annat än att man vill höja den inhemska produktionens andel av TV-utbudet. 18 procent, mot nuvarande 15, av programmen på de allmännyttiga kanalerna bör vara producerade av självständiga produktionsbolag, sägs det i förslaget.

För att understöda andra sätt att konsumera TV föreslår man att de mobila nätverken från 2017 ska få tillgång till frekvensområdet 700 megahertz. Traditionell TV har nämligen inte längre bruk för frekvensen i fråga.

Kiuru betonar att Finland inte kan förhålla sig passivt inför de omvälvningar mediebranschen genomgår. I förslaget nämns ökad kommersialiseringen och mobilitet och en allt snabbare informationsmedling i allt fler kanaler som de stora utmaningarna.