Foto: KSF-arkiv. Lojos stadsdirektör Simo Juva är inte intresserad av att förhandla med Sjundeå om vården efter utspelet om kommunfusionen.

Lojo vänder Sjundeå ryggen

Bråket om Sjundeås kommunfusion med Lojo kan sätta Sjundeås social- och hälsovård i kris.

Lojo skärper tongångarna efter att en majoritet i Sjundeås kommunfullmäktige med all sannolikhet kommer att återta kommunens ansökan om en kommunfusion med Lojo.

Lojos stadsdirektör Simo Juva har fått nog och säger att om Sjundeå inte vill gå samman med Lojo så är det högst osannolikt att staden längre vill förhandla med kommunen om att fortsätta samarbetet kring social- och hälsovården.

Vill förhandla

Genom samarbetsområdet Lost har Lojo producerat social- och hälsovården för Sjundeås del. Om Lojo inte vill förhandla med Sjundeå är kommunen tvungen att på ett halvt år organisera hela sin primärvård i egen regi. Bland annat måste kommunen återanställa sin vårdpersonal.

Majoritetsgruppen Grupp 14 i Sjundeås kommunfullmäktige är fortfarande villiga att diskutera ett samarbete kring social- och hälsovården med Lojo.

– Det har hela tiden varit vår utgångspunkt att vi vill förhandla, säger kommunfullmäktigeordförande och gruppmedlem Rabbe Dahlqvist (SFP).

Slut på välviljan

Men ett nytt Lost kommer inte att uppstå, anser Simo Juva.

– I snart fyra år har vi arrangerat tvåspråkig hälsovård, men Sjundeå har nu gett tydliga signaler om att ett samarbete med Lojo inte duger.

Juva ser hellre att staden koncentrerar sig på att organisera den nya enspråkigt finska storkommunen.

På onsdag kväll tar stadsfullmäktige i Lojo ställning till om staden fortsätter kommunsammanslagningen med enbart Karislojo och Nummi-Pusula, och därmed tar tillbaka sin ansökan om en fusion med Sjundeå från Finansministeriet.

Läs mer i dagens Hbl.