Foto: Colourbox

Brittiska The Independent hyllar Finland

Den brittiska dagstidningen The Independent skriver om jämlikhet, lyckliga finländare och goda resultat i skolan.

"Våra politiker verkar vara besatta av stället – men vad gör Finland så bra? Jämlikhet, utbildning och Angry Birds" skriver journalisten Tim Walker i The Independent i dag. Tidningen utgår från Labour-ledaren Ed Milibands uttalande:

– Om du vill uppnå den amerikanska drömmen, åk till Finland. Om du föds fattig i ett mera jämlikt samhälle som Finland, Norge eller Danmark har du en bättre chans att få ett bra jobb än om du föds fattig i USA, sade han.

Tidningen nämner flera undersökningar som visar hur framgångsrikt Finland är, bland annat en om att finländarna är näst lyckligast i världen. Den finländska utbildningen får också beröm. Finland tävlar med länder som Singapore och Sydkorea, men utan "samma höga krav på läxor". Finsk kultur som Jean Sibelius och Lordi lyfts också upp samtidigt som man nämner attraktioner som jultomtens hem i Rovaniemi, Muminmuseet i Tammerfors och Angry Birds- temaparken.

Däremot menar skribenten att det finska språket är nära på omöjligt att lära sig. Att Finland tillhör eurozonen upplevs också som instabilt.