Moiljöaktivisten Javgenija Tjirikova och Heidi Hautala. Lehtikuva/Martti Kainulainen.

”Ryssland är mer korrupt än någonsin”

Heidi Hautala avfyrade på De grönas partikongress en veritabel bredsida mot Vladimir Putin. Ryssland har aldrig varit så korrupt som nu och EU borde diskutera liknande sanktioner mot Ryssland som mot Vitryssland, säger hon.

VILLMANSTRAND Den ryska miljöaktivisten Jevgenija Tjirikova kunde efter många om och men i går hålla tal på De grönas partikongress. Hon greps på torsdagen i samband med en demonstration mot president Vladimir Putin i Moskva men släpptes fri följande dag efter att saken fått uppmärksamhet i Finland. Ämnet för Tjirikovas tal var den ryska demokratin och Putins tredje presidentperiod.

Hennes beskrivning av människorättssituationen i Ryssland är dyster. Människor som samlas till fredliga demonstrationer grips och misshandlas och korruptionen florerar.
– Putin måste bort och jag är säker på att det kommer att ske eftersom han själv med att trampa på medborgarnas rättigheter gör sitt bästa för saken. Tidigare hade Putin många vänner i Europa, i Frankrike, Italien och Tyskland, men som han beter sig börjar allt fler tänka efter innan de skakar hand med honom.

Utvecklingsminister Heidi Hautala (Gröna) delar Tjirikovas dystra syn på demokratins tillstånd i Ryssland.
– Det är min uppfattning att Ryssland aldrig varit så korrumperat som nu. Putins närmaste krets bör granskas och här har Putin själv huvudrollen. Om han låter den inre kretsen fortsätta med att samla förmåner kommer ingenting att förändras.
 

Finland tuffat till sig
Den finländska regeringen har enligt Hautala tuffat till sig i fråga om maktmissbruket i Ryssland.
– Nya vindar blåser. De mänskliga rättigheterna är en del av vår utrikespolitik, det står ju också i regeringsprogrammet. Det är alldeles normalt att vi tar upp medborgerliga rättigheter i våra relationer, både bilateralt och på EU-nivå, menar Hautala.

EU har gradvis skärpt tonen mot Vitryssland. Tjirikova hoppas att EU ska ta till motsvarande sanktioner mot Ryssland.
– Dubbla standarder är inte acceptabla. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är lika grova så jag förstår inte varför EU är strängare mot Vitryssland än mot Ryssland, konstaterar hon.

Förklaringen till att dubbla standarder används är enkel, menar Hautala.
– Vitryssland är ett litet och ganska oviktigt land för EU.
Eftersom samma demokratiproblem finns i båda länderna borde man ändå vara konsekvent, tycker Hautala.
– Det finns orsak att fortsätta diskussionen om att också Ryssland kunde bli föremål för samma slags sanktioner.

Hautala påminner om att inte bara miljöaktivister och människorättskämpar råkat illa ut i Ryssland. Man ska till exempel helst inte skriva om Tjirikovas kamp mot myndigheternas planer på att ödelägga en gammal ekskog som står i vägen för den nya motorvägen mellan Moskva och Sankt Petersburg.
– Journalister har fått fingrarna krossade så att de inte längre ska kunna skriva om saken.