På Abdel Abul Futuhs valmöte i Kairo är stämningen elektrisk. Abul Futuh tillhör de kandidater som har en chans att vinna, men frågan är om armén tillåter en islamist att bli Egyptens president. Foto: Christian Minelli

Arabvärldens gigant står i ett vägskäl

På onsdag väljer Egypten sin nya president. Det är ett val mellan sekulära politiker från den gamla regimen och islamister som själva kallar sig moderata.

KAIRO Basma Sadik, 26, är så trött att benen knappt orkar bära henne. Sedan tidig morgon har hon kampanjerat för Abdel Moneim Abul Futuh, hon är utpumpad men strålande glad.

– Jag har lagt ned all min lediga tid på att kämpa för Abul Futuh. Jag tror på honom, till hundra procent. Han kommer att åtgärda arbetslösheten och kämpa för palestiniernas sak. Han är definitivt inte en del av den gamla regimen, säger Basma Sadik.

Hon är elegant sminkad och klädd i jeans och klarblå huvudduk. Till vardags arbetar hon som banktjänsteman.

Publiken som har samlats för att lyssna på Abdel Abu Futuh är brokig. Jag ser kvinnor utan huvudduk, heltäckta kvinnor, religiösa män med prydligt ansade skägg, beduiner från Sinai i klarvit thobe (fotsid skjorta), småbarnsfamiljer, unga män som ropar slagord från fjolårets revolution.

– Håll huvudet högt – du är egyptier! skanderar de. Andra slagord hånar SCAF, den egyptiska säkerhetspolisen.

Enligt opinionsmätningarna befinner sig fyra kandidater i topp: före detta premiärminister Ahmed Shafik, före detta utrikesminister Amr Moussa, den moderata islamisten Abul Futuh och Mohammad Morsi från Muslimska brödraskapet.

Politik är just nu på allas läppar i Egypten. Folk är delaktiga på ett sätt som man inte skulle vänta sig i ett land där över trettio procent av befolkningen är analfabeter och besvikelsen över revolutionens tillkortakommanden stor. Stämningen är elektrisk, glädjen och hoppet står skrivna i människornas ansikten.

Besvikelse på islamisterna

En timmes bilfärd norr om Kairo ligger staden Kalyoubeya. I dess fattigkvarter bor Fatma Adel Abu El-Hil tillsammans med sin man Salem Sayed Abdel Moniem och  fem barn i en tvåa. Fatma är hemmafru, Salem jobbar som lastbilschaufför. Han tjänar ungefär hundra euro i månaden. Hyran för bostaden är trettio euro.

Ingen av dem tänker rösta på islamisterna. De tror varken på Muslimska brödraskapet eller på Abul Futuh.

– Våra barn går i dåliga skolor där lärarna ibland helt enkelt struntar i att undervisa. Vi vill bygga ut vår bostad för vi får inte plats i vår tvåa längre, men det är omöjligt att få tillstånd att göra en våning till. Det är de här problemen som borde åtgärdas - utbildning och hälsovård. Islamisterna kom till makten men gjorde ingenting, säger fembarnsmamman Fatma El-Hil.

Själv tänker hon röster på vänsterkandidaten Hamdeen Sabahi, medan hennes man lutar mot Ahmed Shafiq.

Varifrån tar ni er information om kandidaterna?

– Internet och Facebook. Vi bryr oss inte så mycket om tv, på internet kan man hitta den information man vill ha, säger Fatma och pekar på datorn som tronar på paradplats i vardagsrummet.

Sjuåriga Ahmed håller precis på att göra en sökning på Google.