Foto: Leif Weckström.

Färre gatuarbeten under designsommaren

Helsingfors centrum så gott som fredas från gatuarbeten i sommar när staden ska vara snygg för designhuvudstadsåret.

De som rör sig i Helsingfors centrum med bil, cykel eller till fots har säkert märkt att det är betydligt färre gropar, stängsel och trafikkoner att manövrera sig förbi än tidigare vårar.

Jarmo Ahonen, projektledare på byggnadsverkets gatuavdelning, är det färre gatuarbeten i år?

– Visst är det färre i centrum, vi har försökt satsa på det. Vi ska åtminstone inte påbörja några stora nya jobb den här sommaren.

På grund av designhuvudstadsåret som också ska locka turister ska staden vara snygg. Ahonen berättar att det enda stora gatuarbetet i år egentligen är Gräsviksgatans korsning som nu slutförs efter att ha pågått i många år.

– Det har varit mycket jobb på Gräsviksgatan, först med tunnelöppningen och sedan med att flytta ledningar. Men arbetet blir färdigt till slutet av juni.

Redan under hösten ska Busholmsspårvagnen kunna gå längs gatan. I juni öppnar också promenad- och cykelvägen Banan längs gamla godstågsbanan från Musikhuset till Busholmen. Den planskilda korsningen som byggts för cykelvägen, spårvagn och bilar i Gräsviken är redan färdig.

Paus med cykelväg

Bakgrund
Mest arbete i nya stadsdelar
  • Mycket av sommarens gatuarbeten sker vid nybyggen, i de nya stadsdelarna på Busholmen och i Fiskehamnen samt vid de nya husen i Arabia och vid Tölöviken.
  • Arbetet på Gräsviksgatan utanför Stockmanntunneln blir färdigt i slutet av juni.
  • Promenad- och cykelvägen Banan öppnar på Helsingforsdagen 12.6.
  • Aurorabron som ska ta fotgängare och cyklister över Nordenskiöldsgatan blir färdig i september.

Cykelvägen som byggdes utanför Stockmann och Studenthuset på Mannerheimvägen i fjol ska egentligen få en fortsättning norrut förbi Sokos varuhus, men om den byggs i sommar eller först efter designhuvudstadsåret är ännu oklart. Samma väg saknar också ett övergångsställe vid Alexandersgatan och Mannerheimvägen, och den biten byggs under den lugnare sommartiden efter midsommar eftersom Centralgatan fylls av designhuvudstadsprogram.

Men annars är Helsingfors centrum fredat från arbeten. Nästa år byggs den resterande biten av Centralgatan om, mellan Alexandersgatan och Brunnsgatan.

– Det blir ett av de mest betydande arbetena år 2013, säger Ahonen.