Foto: AFP / Lehtikuva

Facebooks aktie åkte upp och ner

Handeln med Facebooks aktier öppnade som väntat i kraftig medvind under företagets första börsdag på fredagen.

Kort efter att Nasdaq-börsen öppnat i New York hade aktiekursen klättrat med 12 procent till 42,55 dollar per aktie, men återvände senare till kring 38 dollar. Fram till kvällen finsk tid var aktien ändå uppe med kring 4 procent.
Bolaget är ute efter 18,4 miljarder dollar med börsnoteringen. Det är ett rekord för börsnoteringar av it-bolag.

Introduktionskursen var 38 dollar per aktie, vilket innebar att bolagets börsvärde utgick från 104 miljarder dollar – ca 82 miljarder euro enligt växelkursen på fredagen.

Aktievärdet är exceptionellt högt i förhållande till bolagets vinst – hundrafalt högre än vinsten i fjol. Detta kan jämföras med motsvarande tal för Apple och Google då de börslistades–14 respektive 19 gånger vinsten.

Nu såldes cirka 18 procent av Facebooks aktier till placerare. Bolagets vd Mark Zuckerberg behåller makten i bolaget med 55,8 procent av rösträtten, vilket är något mindre än väntat.
Facebook har inte haft någon vinstutdelning och kommer enligt Zuckerberg inte att ha det i framtiden heller.

Större än GM och Ford?

Mätt i omsättning ryms Facebook inte med på Fortunes lista över de 500 största företagen i USA. Sist på den färska listan är Molina Healthcare, vars omsättning i fjol var 4,8 miljarder dollar. Motsvarande siffra för Facebook var 3,7 miljarder dollar.

Ändå är Facebooks börsvärde nu 18 miljarder dollar högre än General Motors och Fords sammanlagda börsvärde. Till omsättningen är GM femma och Ford nia bland alla amerikanska företag. I fjol var GM:s omsättning 150 miljarder dollar och vinsten 9,2 miljarder dollar. Fords omsättning var 136 miljarder dollar och vinsten 20,2 miljarder dollar.

Höga förväntningar trots priset

Sammanlagt 421 miljoner aktier släpptes till försäljning på fredagen och nätverkstjänsten siktade på att samla in 18,4 miljarder dollar till bolaget och dess ägare från placeringsmarknaden.
Trots att det sociala nätverket redan är skyhögt värderat räknar många med att aktiekursen lyfter kraftigt.

Tim Loughran, professor i finansiell ekonomi vid University of Notre Dame, säger till Reuters att det inte är osannolikt att aktien stiger med 15–20 procent. En del bedömare räknar med att kursen stiger med 30 procent eller mer, trots att Facebooks långsiktiga förmåga att tjäna pengar är omtvistad.