LEHTIKUVA / AFP PHOTO/POOL/Stian Lysberg Solum

Man tände eld på sig utanför Oslo rättssal

En man rapporteras ha tänt eld på sig själv utanför Oslo tingsrätt där Breivikrättegången pågår.

Polis och brandpersonal var snabbt på plats och en man kördes senare iväg med ambulans.
Inne i rättssal 250 fortsatte förhandlingar utan avbrott.

Enligt Verdens Gang försökte mannen under rop och skrik ta sig i tingshuset. Han ska ha tänt eld på sig själv men övermannades av polis som tvingade ner honom på marken och släckte elden genom att riva av honom en brinnande tröja. Branden släcktes med en flaska vatten.

Tingsrätten spärrades omedelbart av och ingen fick komma in eller ut från byggnaden.
Polisen bekräftade senare att en man försökt tända eld på sig själv.

Polisen uppgav senare enligt Verdens Gang att mannens av allt att döma inte har något personlig anknytning till rättegången mot Anders Behring Breivik.

Kort före den dramatiska händelsen utanför tingshuset hade rätten lyssnat på 33-årige Even Kleppen som hörde till den lilla grupp vuxna frivilliga som fanns på Utöya.

Kleppen, som arbetar för den norska fackföreningsrörelsens biståndsorganisation Norsk folkehjelp, förlorade en av sin kolleger, en kvinna som försökte stoppa Breivik men som sköts ner.

Han var en av dem som var med på färjeturen som förde Breivik till Utöya och vittnar om att denne gav ett mycket lugnt och behärskat intryck.

- Det fanns ingen anledning att reagera.

Men han lade märke till att "polismannens" pistol hade ett extra långt magasin som stack ut nedanför kolven.

När skottlossningen började barrikaderade Kleppen och närmare 50 ungdomar sig i skolhuset.

Kleppen ställde sig vid dörren så att fler kunde släppas in. Men när skotten hördes allt närmare var han tvungen att låsa.

När Breivik började skjuta genom dörren och ett fönster utbröt panik, men ingen skadades. Långt senare kom hjälpen. Men först fick alla lägga sig ner på golvet med händerna över huvudet. Polisen fruktade att Breivik haft medhjälpare.

Många vittnen har berättat om tiden efter terrordåden. Hur de har klarat — och inte klarat — vardagslivet.

- På nyårsafton gömde jag mig i källaren med öronproppar på. Jag klarade inte ljudet från nyårsfyrverkerierna, berättar Kleppen.