Avhandling: Problemen inom hemvården beror inte på vårdarbrist

Problemen inom hemvården för äldre är inte en följd av en brist på vårdare, visar en ny doktorsavhandling.

Vårdarnas brådska och den låga produktiviteten inom hemvården beror snarare på att vårdbesöken oftast görs på morgnar.

Det här orsakar en känsla av brådska hos både vårdaren och klienten. Dessutom leder det till ett överutbud av vårdare senare på eftermiddagen.

– På morgnarna hopar sig arbetet eftersom vårdarna om vartannat sköter tidsbundna besök och uppgifter vars tidpunkt inte har någon betydelse, säger forskaren Johan Groop.

Dessutom är de lediga vårdjobben bundna till vissa områden, vilket hindrar att man kan flytta arbetskraft till de ställen där den för tillfället behövs.

– När besöken görs om morgnarna och alla vårdare är ute på fältet leder det till en underbemanning för sjukdomsfall. Slutresultatet är antingen att vårdarna tillbringar kortare tid hos klienterna eller att man tar in hyrd arbetskraft, vilket leder till ökade omkostnader, säger Groop.

Enligt undersökningen borde de icke-brådskande hembesöken göras först på eftermiddagen. Hemvården borde också skapa en buffert så att alla vårdare inte är ute på fältet samtidigt. Undersökningen koncentrerade sig på Esbo stads hemvård, men enligt Groop finns samma problem i hela landet.