"Sexorna får fortsätta på lågstadiet"

En klar majoritet av den svenska skolsektionen i Helsingfors kommer på torsdag att rösta för att det blir förändringar i skolnätet, visar Hbl:s rundringning till sektionsmedlemmarna.

Svenska skolsektionen är redo att göra om Norsens skolfastighet på Unionsgatan till ett stort högstadium samtidigt som skolbyggnaderna vid Tölö torg från läsåret 2014–15 blir gymnasium för drygt 400 elever.

Men den planerade flytten av sexorna till högstadiet blir troligen inte av ännu. I motsats till vad Utbildningsverkets svenska linjedirektör, Niclas Grönholm, föreslår i sin beredning, överväger sektionen att låta sexorna gå kvar i lågstadieskolorna åtminstone ett tag till. Hittills har tanken varit att flytta över sexorna till högstadierna för att röja plats för förskoleklasser i skolorna i ett läge där daghemmen är fyllda till bristningsgränsen.

– Frågan om var sexorna ska gå i skola är en sak som jag ännu funderar på och som hänger ihop med de nationella riktlinjerna för skolornas timfördelning som ännu är oklara, säger Bernt Nordman (Gröna), som är ordförande för sektionen. Andra beslutsfattare, förutom Nordman, som kommer att rösta för att det blir förändringar i skolnätet är sektionens vice ordförande Maria Björnberg-Enckell (SFP), Tuomas Anttila (KD), Hildur Boldt (SDP), Annukka Mickelsson (Saml) och Ulla Wiklund (SFP).

Benjamin Ellenberg (SFP) och Martina Reuter (VF) motsätter sig planerna på förändringar i skolorna.

– Bortsett från vissa små detaljer vill jag se en återremittering av hela förslaget, säger Reuter till Hbl.

Enda sektionsmedlemmen vars ståndpunkt i går förblev oklar för Hbl var Frida Westerback (Gröna) som var tveksam till delar av beredningen och som ännu inte hade bestämt sig för hur hon skulle rösta.

– Det förslag vi har nu är inte perfekt och jag vet att många är olyckliga över det, men jag ser det inte som en självklarhet att en ny beredning skulle ge ett bättre resultat, sade Hildur Boldt om torsdagens möte.

Svårt för SFP

I synnerhet för SFP:arna i sektionen har skolnätsfrågan varit svår och många SFP:are i ledande ställning har krävt att partiets sektionsmedlemmar ska underkänna förslaget.

– Jag har försökt rannsaka mig själv och grubblat över hur jag skulle kunna ändra åsikt, men fortfarande måste jag hålla med sektionens majoritet om att våra små högstadier och gymnasier behöver omstruktureras för att förbli konkurrenskraftiga, säger Björnberg-Enckell.

Ulla Wiklund tror inte heller att det lönar sig att skjuta upp beslutet.

– Om vi som sitter i svenska sektionen inte klarar av att ta ett beslut i frågan gör utbildningsnämnden det sannolikt i stället för oss. Den risken vill jag inte ta, säger Wiklund.