Foto: Hbl-arkiv/Benjamin Suomela

Haglund vill reformera studiestödet

Hela studiestödssystemet borde konstrueras om för att motsvara dagens krav, säger Europaparlamentarikern Carl Haglund, en av de två kandidaterna för ordförandeposten i SFP. Dagens system är skapat för över tjugo år sedan, påpekar han.

– Det finns naturliga orsaker till att studietiderna är längre än man kanske skulle hoppas. Boendekostnaderna och kostnadsnivån särskilt i storstäderna där många av de högskoleutbildade bosätter sig är så höga att unga drar sig för att ta stora studielån. De flesta har stora lån framför sig när de ska köpa bostad och bilda familj, säger Haglund till FNB.

Han anser att studiestödet bör göra det möjligt –för den som vill – att studera på heltid utan att ha en alltför stor lånebörda efter avlagd examen. Det kan ordnas till exempel genom större avdrag för studielånet för dem som avlagt examen inom utsatt tid.

Att enbart höja studiepenningen skulle inte nödvändigtvis få folk att studera snabbare, säger Haglund. En del skulle göra det, medan andra vill ta tid på sig och fundera på vad de egentligen vill göra när de blir stora. För många är det också viktigt att få in foten hos olika arbetsgivare innan de tar sin examen.