Det nyfascistiska partiet Chrysi Avgis anhängare firade på söndagskvällen sin seger i Thessaloniki. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/ Sakis Mitrolidis.

Maktpartierna tog stryk i Grekland

Parlamentsvalet i Grekland resulterade i en total skräll. Maktpartiet Pasoks inflytande reducerades radikalt.

I förra valet fick  det socialdemokratiska partiet ett väljarstöd på 44 procent. Nu får partiet nöja sig med 13,5 procent av rösterna och 42 mandat. 

Högerpartiet Ny Demokrati som styrde landet under en fem års period  fram till valet 2009 får sitt väljarunderstöd halverat men är trots det största parti med 19,6 procent av rösterna. Med den röstandelen får partiet 110 platser i parlamentet. I antalet ingår 50 bonusplatser som det största partiet automatiskt får. Parlamentet har sammanlagt 300 platser.

Den stora vinnaren är vänsteralliansen Syriza. Partiet tar hem 16,4 procent av  rösterna och får 50 platser i parlamentet. Syrizas ledare Alexis Tsipras ser valresultatet som en fredlig revolution riktad mot åtstramningarna i Grekland.

Den förre ND-politikern Panos Kammenos parti Självständiga greker klarar sig bra i valet. Partiet får 32 parlamentsledamöter.

Kommunistiska KKE som har krävt att Grekland lämnar EU kammade hem drygt 8 procent av rösterna och 26 mandat. Det är ett ganska normalt resultat för KKE.

Fascistiska Chrysi Avgi  (Gyllene gryning) lyckades få nästan 7 procent av väljarstödet och 21 mandat. Det är första gången som det extrema högerpartiet kommer in i parlamentet. Partiet har profilerat sig som ytterst främlingsfientligt.

I det nya parlamentet kommer också den Demokratiska vänstern att ha 18 platser. Partiet har sina rötter i politiker som har lämnat Syriza och Pasok.