Foto: Lehtikuva/AFP/Dimitar Dilkoff. En kvinna röstade i Belgrad i går.

Jämnt i serbisk valduell

Kampen är mjukare, men kombattanterna de gamla vanliga när Serbien väljer president. För tredje valet i rad duellerar Boris Tadic och Tomislav Nikolic.

– Ett bättre liv och bättre levnadsstandard är vårt strategiska mål. Vi ska göra allt vi kan, sade 54-årige Tadic efter att själv ha röstat på söndagen.

– Serbien kommer till sist att få se de förändringar som det har väntat på. Europa är vårt mål, men bara om Bryssel vill ha oss, kontrade i sin tur den 60-årige Nikolic.

Som väntat gick de båda herrarna vidare till en andra valomgång den 20 maj, enligt preliminära beräkningar från omröstningsbevakaren CESID på söndagskvällen. Beräkningar baserade på röster från över 1 000 av de 8 000 vallokalerna gav Tadic en knapp ledning med 26,8 procent mot Nikolics 25,6 procent. Valdeltagandet vid klockan 20, då de flesta vallokaler stängde, uppskattades till 58,7 procent.

Tredje gången

Tadic och Nikolic har länge varit varandras motsatser. Den förstnämnde deltog i kampen mot förre presidenten Slobodan Milosevic och tog över som ledare för det västinriktade Demokratiska partiet (DS) 2004. Nikolic har å andra sidan varit förgrundsfigur inom nationaliströrelsen ända sedan början av 1990-talet.

Såväl 2004 som 2008 har Nikolic fått flest röster i presidentvalens första omgång, men besegrats av Tadic i finalrundan.

Sedan dess har han dock tonat ned sin retorik, bildat ett nytt parti och rört sig mot mitten. I frågan om Kosovo är han dock fortsatt obeveklig.

– Vi vill gå med i EU. Där finns projekt, jobb och investeringar för oss. Men om de säger att "ni kan gå med, men Kosovo är inte ert" — då så, tack och adjö, förklarade han under valkampanjen.

Parlamentsval

Parallellt med presidentvalet röstade serberna på söndagen också för att utse ett nytt parlament. Enligt preliminära beräkningar från opinionsundersökaren CESID vann Nikolics nationalistiska oppositionsparti med 24,7 procent mot 23,2 procent för Tadics DS i söndagens parlamentsval, uppger Reuters.

Socialistpartiet, lett av inrikesminister Ivica Dacic, tog en tredjeplats med 16,6 procent, vilket ger partiet en vågmästarroll i bildandet av en koalitionsregering.