Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Förslag: "Tidigarelägg svenskundervisningen"

Svenskundervisningen i de finskspråkiga skolorna har blivit ensidigare och ger inte eleverna tillräckliga kunskaper i svenska. En arbetsgrupp förslår att svenskundervisningen tidigareläggs.

Enligt arbetsgruppen beror de svagare språkfärdigheterna i svenska språket på flera orsaker. Undervisningen i svenska har minskat och blivit mera ensidig i den grundläggande utbildningen.

Att det andra inhemska språket har blivit frivilligt i studentexamen har gjort att antalet studenter som skriver svenska har minskat drastiskt.

Det har lett till att högskolorna måste åtgärda brister i svenskakunskaperna, vilket minskar högskolornas resurser att utveckla den kompetens som studerande behöver för arbetslivet.

Arbetsgruppen överräckte sin promemoria till undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) på måndagen.

— Jag hade hoppats att arbetsgruppen med kraft skulle ha sagt att undervisningen ska tidigareläggas. Men förslaget innehåller många bra punkter, säger Markus Österlund, medlem i arbetsgruppen.

Maarit Feldt-Ranta (FSD) tvivlar på att den trängda statsbudgeten möjliggör dyra förbättringsåtgärder, trots att regeringspartierna är positivt inställda till tvåspråkigheten.

– Vi befinner oss i en besvärlig situation eftersom föregående regering tömde kassan. Då det inte finns pengar är det väldigt svårt att förbättra och göra tilläggssatsningar trots att den goda viljan finns.