Lehtikuva: Antti Aimo-koivisto

Mikael Granlund: Varför skulle jag vara trött?

Mentalt trött och fysiskt utmattad. Det var omdömet som Mikael Granlund fick dras med under slutspelet i ligan. Själv rycker landslagets yngsta stjärna på axlarna åt sådana rykten och fortsätter klättra mot formtoppen.

– Vi har aldrig känt några tvivel.
Det är Mikael Granlunds svar på frågan om hur skönt det efter VM-premiären kändes att upptäcka att hans och paradkedjans spel flyter bra. Andra må ha haft sina farhågor om Granlunds form, men hans egna tankar går inte i sådana banor.
– Vi går ju inte omkring och tänker negativa tankar.

Mycket har hänt sedan Granlund den 13 maj i fjol gjorde sitt zorromål, blev världskändis och senare förevigad på ett frimärke. Årets säsong med HIFK blev inte lika framgångsrik som fjolåret och envisa rykten påstår att Finlands yngsta landslagsstjärna varit överansträngd och mentalt trött. Det påstående bemöter han utan att röra en min.

– Jag förstår inte varför den här säsongen skulle ha varit tyngre för mig än tidigare, som en del tycks tro. Jag bara njuter av att spela och nu särskilt mycket av VM och kan inte begripa varför jag inte skulle göra det.

Tålamodet blev avgörande
Granlund har som vanligt tagit ut allting av dagens träningspass. Både powerplay och boxplay stod på lejonens agenda i Hartwallarenans träningshall i går. När Jukka Jalonen avrundade träningspasset stannade Granlund och kapten Mikko Koivu kvar för att träna på målprecisionen från närhåll.
– Visserligen gjorde vi inte flera mål än ett mot Tjeckien men vi spelade tålmodigt och vann. Mera än så kan man inte begära.

Granlund noterades precis som Koivu för assist till Janne Niskalas mål mot Vitryssland och hörde till de spelare som tränaren efter matchen valde att lyfta fram.
– Granlund har bättrat hela tiden och i dag fungerade hans spel. Hela kedjan spelade okej, sade Jalonen efter premiärsegern.

Också när det gäller Granlunds individuella insats under de veckor landslaget har varit samlat har Jalonen mycket gott att säga om stjärnan.
– Han är den spelare som gjort de största framstegen då man ser på de tre veckorna han varit med i truppen. Med tanke på vad utgångsläget var då han kom med är läget mycket bra nu, sade Jalonen.

Själv serverar nummer 64 den mest självklara förklaringen till att formkurvan är stigande när gruppspelet i arenan går vidare med match mot Slovakien med nedsläpp klockan 16.15 i eftermiddag.

– Jag har fått vara frisk och får man träna och spela matcher utan såna besvär brukar det gå åt rätt håll förr eller senare.
Någon vidare koll på Slovakien har Granlund inte, men jätten Zdeno Chara som Hbl också träffade i går, har inte undgått heller Granlund.
– Man vill inte snöa in sig på en enda spelare. Först efter matchen vet vi om någon av oss lyckats ta sig förbi honom.

Neutralt inställd till medierna
Trots att nyhetens behag inte är fullt lika stort som för ett år sedan är det fortfarande kring Granlund som både finländska medier och utländska journalister tenderar att trängas.

20-åringen ser sällan ut att tycka om situationen, men konstaterar att uppmärksamheten egentligen inte heller irriterar honom. Den är helt enkelt en del av hockeykarusellen.
Hur många gånger har du under pågående VM fått frågan om du kommer att göra ett nytt zorromål?
– Äh, inte särskilt många, säger Granlund, och låter för första gången inte helt övertygande.