Torterade barnbrud - fick 10 år fängelse

Barnbruden Sahar Gul låstes in på en toalett i ett halvt år och torterades nästan till döds. Nu har svärföräldrarna och svägerskan till den torterade barnbruden Sahar Gul dömts till tio års fängelsestraff.

Fallet väckte internationell uppmärksamhet i slutet av förra året och myndigheterna pressades att ställa de skyldiga inför rätta.

Det blev tio års fängelse vardera för svärföräldrarna och svägerskan till den 14-åriga afghanska flickan Sahar Gul, som förra året såldes som flickbrud av sin bror till familjen som hon sedan torterades grymt av. Sahar Gul hölls inlåst på en toalett där hon svalt och misshandlades svårt, bland annat brändes hon och hennes naglar slets av.

Guls make och svåger, som båda också var inblandade i tortyren, är fortfarande på fri fot.

- Vi är inte nöjda med domarna, vi kommer hjälpa henne att överklaga. Hur kan det bara bli tio års fängelse efter att nästan ha torterat en flicka till döds, säger organisationen Kvinnor för afghanska kvinnors talesperson Huma Safi, efter lördagens besked.

Enligt biståndsorganisationen Oxfam har 87 procent av Afghanistans kvinnor på något sätt utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.