SU vill häva förbud för medicinsk cannabis

SFP:s ungdomsorganisation Svensk Ungdom vill upphäva försäljningsförbudet för medicinsk cannabis. Beslutet togs på förbundets kongress i helgen.

Det är SU i Nyland som lade fram motionen som i söndags godkändes av hela förbundet. Frågan har diskuterats flitigt inom förbundet redan i några år. En liknande motion togs under SU:s kongress 2011 men röstades då ned.

– Vi tror inte att missbruket av cannabis ökar i och med en legalisering av medicinsk cannabis eftersom det ändå är så lätt att få tag på cannabis. Man använder redan väldigt starka droger som amfetamin och opiater inom medicinen. Så länge vi har experter som väger för- och nackdelar och använder rätt dosering tror vi inte att det är ett problem. Det här är ett exempel på att vi faktiskt är liberala och kan diskutera alla frågor. Vi är ändå inte för en allmän legalisering av cannabis, utan endast för medicinskt bruk, säger Valter Huldén, kretsordförande för SU i Nyland.

Så känslig är ändå frågan att den person som ursprungligen står bakom motionen inte vill uppträda med namn i tidningen.

Förbundsstyrelsen konstaterar i sitt utlåtande att förbundets medlemmar bör vara medvetna om att motionen kan ge negativ publicitet men att den ändå ser orsak att godkänna motionen.

– Förbundets mål är nu att ge frågan så mycket synlighet som möjligt och skapa politiskt påtryckning, säger tidigare förbundsordföranden Fredrika Åkerö.

Den nye förbundsordföranden Niklas Mannfolk ska i slutet av maj tillsammans med den nya styrelsen ta ställning till hur förbundet framskrider i frågan.

Sedan slutet av december har medicinsk cannabis kunnat skrivas ut på recept i Sverige. Svenska läkemedelsverket godkände då en munsprej med cannabis, Sativex, mot stelhet vid multipel skleros. Medicinsk cannabis blev laglig i Finland 2006 men har fått användas bara med specialtillstånd av myndigheten för läkemedelssäkerhet Fimea. Det beviljades till drygt 40 personer i fjol.

Frågan om en legalisering aktualiseras nu också Finland i och med att GW Pharmaceuticals ansökt om försäljningstillstånd av Fimea för preparatet Sativex. Erkki Palvea, chef för Fimea, sade i mars till tidningen Mediuutiset att han tror att tillståndets öde klarnar inom några månader.