Arkivfoto. Cata Portin

Skandaler tär på Sannfinländarnas popularitet

Stödet för Sannfinländarna fortsätter dala i opinionsmätningarna. Statsvetarna är inte överraskade och Pirkko Ruohonen-Lerner skyller på armbindeln. Nu är kandidatnomineringen till kommunalvalet avgörande.

Den senaste opinionsundersökningen visar att Sannfinländarnas väljarstöd sjunkit till 14,1 procent, jämfört med 17,4 i januari och 19 procent av rösterna i riksdagsvalet för ett år sedan.

Enligt Lauri Karvonen, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, är fem procent en mycket kraftig minskning på bara ett år. Han är ändå inte överraskad.

– Populistpartiers popularitet är vanligen mycket kortvarig. Den bärs fram av en entusiastisk partiledare, men är mycket svår att hålla vid liv då politiken ofta är ganska mångtydig och man inte når resultat utan mest för liv i offentligheten, säger Karvonen.

Åsa Bengtsson, docent i statskunskap vid Åbo Akademi och akademiforskare vid Finlands Akademi, är inte heller överraskad.

– Det är svårt att upprätthålla ett så starkt stöd som partiet snabbt har fått. Det är som en naturlag, det slår tillbaka någon gång.

Raset har också andra orsaker.
– Flera riksdagsledamöter har inte betett sig som man väntar sig av en ledamot. De mindre gynnsamma händelserna kring partiet har lett till negativ publicitet, säger Åsa Bengtsson.

Armbindeln
Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner har en klar bild av vilken händelse som ligger bakom de senaste gallupsiffrorna.

– Nedgången beror nog på den stora uppståndelsen kring armbindeln. Medierna skrev många väldigt tråkiga rubriker om assistentens blogg-inlägg och också många tv-program tog upp saken, säger hon.
Hon tycker att hela ämnet fick på tok för stora proportioner.

– När minister Alexander Stubb svor under Nordiska rådets session i Köpenhamn blev det inte alls lika stor uppståndelse. Varje gång någon av Sannfinländarna gör en tabbe listar medierna våra tidigare tabbar, men sällan listar man till exempel Samlingspartiets riksdagsledamöters tabbar.

Det intressanta är nu hur partiet klarar sig i höstens kommunalval. Enligt Åsa Bengtsson är kandidatnomineringen avgörande. Det behövs kandidater som är trovärdiga på det kommunala planet.

Samtidigt är det inte alldeles enkelt. Sannfinländarna är trots allt ett ganska nytt parti som i valet för fyra år sedan inte ens ställde upp i alla kommuner. En metod kan enligt Bengtsson vara att Sannfinländarna lockar kandidater från andra partier.

Centralt är också enligt Bengtsson hur Sannfinländarna framställs på nationell nivå. Blir det seriösa politiska utspel som vänder den negativa publicitetstrenden i stället för fler klavertramp?

En viss period klarar sig ett nytt parti genom att framställa sig som ett alternativ till och en kritiker av de etablerade partierna. Men i något skede behövs det mer för att väcka väljarnas intresse.

– Vill man behålla en stark position i politiken är det viktigt att man kan presentera trovärdiga lösningar, säger Bengtsson.
Lauri Karvonen tror att partiet måste få ett slut på skandalerna för att lyckas behålla sina väljare.

– Men de har ett ganska bra läge inför kommunalvalet. De har fria händer att kritisera kommunreformen. Men där fiskar de i samma vatten som Centern, så valutgången beror på hur Centern och regeringspartierna utformar sina kampanjer.

Kandidater granskas
Enligt Pirkko Ruohonen-Lerner har kandidatnomineringen inför kommunalvalet gått bra. I hennes hemkommun Borgå har man redan hittat drygt tjugo kandidater jämfört med 17 uppställda under kommunalvalet 2008.

Ruohonen-Lerner tar ändå det dalande väljarstödet i gallupmätningarna på allvar och säger att partiet måste bättra sig på vissa punkter.

– Vi måste absolut bli bättre på att få ut information om det allvarliga arbete vi gör i riksdagen.
Enligt henne kommer alla kommunalvalskandidater att synas.

– Lokalavdelningarna kommer att granska kandidaterna. Vi har också pratat om att man kunde kontrollera deras straffregister. Själv kommer jag i alla fall att utreda kandidaternas eventuella brottsliga bakgrund.