Arkivfoto.

Hämndlystna ensamvargar inspireras av al-Qaida

Ett år efter Usama bin Ladins död är terrornätverket al-Qaida nere på knä, men långt ifrån uträknat. Amerikanerna tror inte på storskaliga attacker i USA. Ensamvargar är ett större hot.

Kärnan i al-Qaida är splittrad ett år efter den dödliga räden mot Usama bin Ladins gömställe i pakistanska Abbottabad. Amerikanska experter på terrorbekämpning ser för tillfället inga risker för attacker i klass med dåden den 11 september 2001, men de varnar för att nyrekryterade terrorister drömmer om att hämnas.

– Det skulle vara önsketänkande att säga att al-Qaida skulle vara nära att utplånas, säger Seth Jones, enligt nyhetsbyrån AP.

Han är rådgivare för USA:s specialstyrkor och författare till boken Hunting in the shadows som handlar om terrorbekämpningen efter den 11 september.

– De har ökat sin närvaro globalt, antalet attacker utförda av sidogrenar har stigit och på vissa ställen, som i Jemen, har de utökat sitt territorium, säger Jones.

Gren i Jemen farligast
Som en följd av decentraliseringen är det nu ensamvargar inspirerade av al-Qaida som oroar USA mest. Framtida attacker kommer att utföras av någon filial, säger Robert Cardillo, vicechef för ett av USA:s underrättelseorgan, enligt nyhetsbyrån Reuters.
al-Qaidas förgrening i Jemen beskrivs som den allra farligaste.

– De fortsätter sina försök att attackera amerikaner i Jemen och vårt hemland. Vi följer alla spår i nära samarbete med våra jemenitiska kollegor, sade Vita husets rådgivare i terrorbekämpning John Brennan i en intervju för tv-kanalen ABC i söndags.

Han poängterade att inget tyder på att en attack är förestående inför årsdagen av bin Ladins död i morgon, men han uppmanade amerikanska medborgare att vara på alerten.

Inga bilder på död bin Ladin
Det var under natten till den 2 maj 2011 som amerikanska elitstyrkor tog sig in i vad som antogs vara bin Ladins gömställe i garnisonsstaden Abbottabad. Det blev en fullträff för USA:s president Barack Obama som hade gett order om räden och personligen följde händelseutvecklingen från Vita huset. Terroristledaren, en av hans söner, två kurirer och deras respektive fruar dödades.

Några bildbevis på att bin Ladin faktiskt är död kanske världen aldrig får. En domare i Washington beslöt förra veckan att Obamaregeringen inte måste visa upp sina bilder.

– Verbala beskrivningar av bin Ladins död och begravning får räcka, meddelade domaren James E. Boasberg.
Kroppen dumpades i havet för att al-Qaida-ledarens grav inte skulle bli en vallfärdsplats. Huset i Abbottabad förstördes av samma skäl.

Förra veckan flögs bin Ladins familj från Pakistan till Saudiarabien. Enligt vissa uppgifter skulle tre fruar, sju barn och fyra barnbarn deporteras, men det har inte framkommit hur många som anlänt till Saudiarabien. USA hoppas att familjen ska ge information om hur det var möjligt att terroristledaren kunde gömma sig i Pakistan så länge utan att bli upptäckt. Saudiska myndigheter har avfärdat förhoppningarna med att ”det skulle vara opassande att inkräkta på familjens privatliv”.

Ny ledare gäckar USA
USA:s nuvarande strategi för att slå ut nätverket är småskaliga, smarta attacker till skillnad från förra presidenten George W Bushs landinvasio­ner i Afghanistan och Irak.

Sedan fjolårets räd har USA dödat omkring hälften av al-Qaidas tjugo högsta ledare, rapporterar AP, bland annat den USA-födda imamen Anwar al-Awlaki. Han dödades i en drönarattack i Jemen i september.

En som lyckats hålla sig undan är däremot Ayman al-Zawahiri som var bin Ladins närmaste man och tog över nätverket. Han tros gömma sig i de pakistanska bergen, precis som man länge trodde om bin Ladin. Han har lyckats ge ut tretton ljud- och videoklipp sedan bin Ladins död, vilket är ett väldigt stort antal enligt det privata underrättelseföretaget Intelcenter.

Terroristledaren uppmanar anhängare att ta tillfället i akt under folkresningarna i arabvärlden. Han ser möjligheter att bygga upp organisationen i Egypten, Libyen och Syrien. I stället har det gått tvärtom, enligt amerikanerna. Arabvåren har varit en motgång för al-Qaida eftersom demonstranterna inte lockas av nätverkets hårdföra och våldsamma verksamhet.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s möjligheter att döda al-Zawahiri har minskat på grund av USA:s försämrade relationer med Pakistan efter räden mot bin Ladin. CIA:s attacker med förarlösa plan pågår nu bara i ett litet område. Bill Roggio, redaktör för tidskriften Long War Journal som följer USA:s terrorbekämpning världen över, summerar läget så här:
– USA har slagit till hårt, men al-Qaida har fortfarande ett livskraftigt nätverk i hela Pakistan.