LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU

Frankrikes president Sarkozy laddar för slutstriden i valet

Nicolas Sarkozy kämpar för att få behålla jobbet som Frankrikes president. I valkampanjens enda tv-duell sätter han allt på ett kort för att slå motståndaren Francois Hollande.

På onsdagskvällen bänkar sig miljontals fransmän framför tv:n för att se valrörelsens enda tv-debatt mellan de två presidentkandidaterna. I drygt två timmar ska kombattanterna grillas med frågor och för den sittande presidenten kan det vara sista chansen att komma ikapp socialisten Francois Hollandes stora försprång inför valet på söndag.

Förberedelserna är minutiösa. Enligt tidningen Le Monde har de båda lägren, i motsats till tidigare år, hållit igen något med detaljkrav på ljussättning, längd på bordet i studion, avståndet mellan de båda kandidaterna, stolshöjd och rumstemperatur. Men den ansvarige tv-producenten har fått två assisterande producenter vid sin sida, var och en utsedd av respektive presidentkandidat. Allt för att se till att ingen sida favoriseras.

Hollande favorit

Den senaste opinionsundersökningen visar att Hollande skulle få 54 procent av rösterna om det vore val i dag, jämfört med Sarkozys 46 procent. Hollande har haft samma stora försprång genom hela slutspurten av valrörelsen. Han kan utnyttja det utbredda missnöjet med Sarkozy och har inte behövt utveckla sina vallöften i detalj. För många räcker det att han är en annan typ av politiker än den hyperaktive, ibland arrogante, Sarkozy. Och att han lovar förändring.

Men Sarkozy, från högerpartiet UMP, är en fighter och attackerar Hollandes brist på ministererfarenhet och varnar för vad hans politik kan innebära för fransk ekonomi. Ett smakprov inför debatten kom på första maj då Sarkozy till socialisters och fackförbunds ilska firade "arbetets rätta värde" med massmöte i Paris.

Le Pen avstår

- Ni försöker få det att låta som att vi kan komma ur krisen utan ansträngning, men ni ljuger, sade Sarkozy och attackerade bland annat Hollandes vallöfte att sänka pensionsåldern och 35-timmarsveckan, som infördes av en tidigare socialistregering.

I den första valomgången den 22 april fick främlingsfientliga Nationella frontens ledare Marine Le Pen nästan var femte röst. Hennes väljare är nu hett villebråd för de båda kandidaterna och Sarkozy har förstärkt sin invandringskritiska retorik.

I ett tal på partiets traditionella Jeanne d'Arc-firande den 1 maj sade Le Pen att hon tänker rösta blankt på söndag. Hon gav inga specifika röstråd till åhörarna, utan uppmanade dem att rösta efter eget huvud.