Se bildspelet! Foton: Niklas Tallqvist

Amanda fick återvunnen mössa

Esplanadparken i Helsingfors var fullpackad med människor som kommit för att inleda valborgsmässoaftonen i det vackra vårvädret.

I år var det studentkåren vid Sibelius-Akademin som lade mössan på Havis Amandas huvud.

Studentmössan är denna gång gjord av ett par gamla gummistövlar och en regnrock.

– Det gör inget om någon stjäl mössan under natten eftersom alla dess beståndsdelar härstammar från skräpkorgen, säger Salla Seppälä som studerar vid Konstindustriella högskolan och har tillverkat mössan.

Hon har tidigare gjort smycken av återvunnet material. Trots att hon skulle ha fått vara med och ge Havis Amanda mössan, står hon nere på marken. Seppälä var nämligen i fjol en av dem som placerade studentmössan på statyns huvud.
– Jag ville ge någon annan chansen att göra det.
Den chansen är Sibelius-Akademin studentförenings ordförande Niilo Tarnanen hänförd över.
– Det var helt otroligt. Här är så många människor, säger han innan hans studiekamrater slänger honom i bassängen.

Viktig tradition
Kalle och Marica Janhonen står och betraktar spektaklet en bit bort. De har kommit ut till Havis Amanda ända sedan de blev studenter 1975. De säger att det är en viktig tradition.
– Det är roligt att träffa gamla bekanta. Om man inte annars har användning för sin numera gula maräng så är det här ett bra tillfälle, säger Kalle Janhonen.

De tänker besöka Kajsaniemiparken i dag och därefter fira med Brändöseglarna. En festplan som har sett likadan ut för paret i 32 år.

– Vi tänker fortsätta så länge vi kan, säger Marica Janhonen.
Markku och Marja Torkko har kommit från Rovaniemi för att fira valborgsmässoaftonen i Helsingfors. Egentligen är de på genomresa men kom några dagar tidigare för att vara med om festligheterna i huvudstaden. Det är första gången som Markku Torkko upplever valborg i Helsingfors.
– Det brukar vara en bra fest i Rovaniemi också men inte lika mycket folk som här.
Han uppskattar särskilt det fina vädret.
– Det var bara sju grader varmt i Rovaniemi i morse.
Enligt polisen började kvällen lugnt trots det fina vädret.