Foto: Colourbox

EU vill ha gemensamma regler för bostadslån

Gemensamma regler för bostadslån. Det är EU:s målsättning, men omröstningen om direktivet som skulle äga rum redan i veckan skjuts upp.

Bostadslånet är det största lån de flesta lyfter under sin livstid. Också för EU är medborgarnas bostadslån en i högsta grad viktig affär då värdet på bostadslån i unionen år 2010 uppgick till 6 400 miljoner euro.

Oansvarig utlåning var en av orsakerna till skuldkrisen och i ett direktiv som EU-parlamentet ska rösta om vill unionen råda bot på bristerna och framför allt göra spelreglerna mera likartade inom hela EU.

Egentligen var det tänkt att parlamentet skulle rösta om direktivet i torsdags, men omröstningen skjuts upp med två veckor.

Genom direktivet ska skillnaderna i villkoren mellan bostadslån i EU-länderna bli mindre, konsumentskyddet starkare och kraven på information för  låntagaren större. Rådgivningen ska också anpassas till kundens profil.

Också införande av kunskaps- och kompetenskrav för kreditgivare och kreditförmedlare diskuteras på EU-nivå.

I Finland är det 25–34-åringarna som har de största bostadsskulderna. Per skuldsatt hushåll är finländarnas lån i den här åldern i medeltal ungefär 115 000 euro.

Läs mer om bostadsmarknaden i lördagens Hbl