Foto: Hbl-arkiv

Amerikansk aktivist talar för säkra mobiler

I tio dagar reser forskaren och aktivisten Devra Davis omkring i Finland och talar om mobiltelefoner, strålning och eventuella kopplingar till sjukdom.

Devra Davis lyfter fram en leksak. Mitt i den färggranna hårdplasten finns en grop för en mobiltelefon. Åldersrekommendationen för leksaken är från sex månader. Äldre barn än så ska alltså kunna använda en inbäddad telefon med enkla spel på det här sättet.

Leksaker som den här får den amerikanska forskaren och författaren Davis att resa runt i världen för att tala om vad strålningen från mobiltelefoner kan göra med mänsklig vävnad.

– Jag säger inte att det finns tillräckligt omfattande epidemiologiska undersökningar för att bevisa att elektromagnetisk strålning kan ge cancer, men jag är orolig för våra barn och barnbarn. Dagens barn vistas i ett frekvenshav av trådlösa nätverk som inte ens fanns för fem år sedan. Vi vet att strålning tränger mycket lättare in i ofärdiga barnskallar än i vuxna huvuden och därför borde vi skydda våra barn, säger hon.

"Debatt välkommen"
Davis talar inte bara om cancerrisk, utan också om den amerikanska studie som i fjol visade att mobilanvändning ökade omsättning av glukos, alltså socker, i de delar av hjärnan som var nära telefonen. Forskarna bakom studien har däremot också sagt att de inte vet om upptäckten har någon klinisk betydelse.

Den som använder mobiltelefon exponeras för radiofrekvent strålning, eftersom telefonen är en radiomottagare och -sändare. I motsats till Davis anser de finska myndigheterna dock att strålningen är så låg att den inte orsakar hälsoproblem.

Uttalandena är ändå inte tvärsäkra. På Strålsäkerhetscentralen i Finland säger man att mobiltelefonstrålning faktiskt kan orsaka tillfälliga förändringar i cellernas funktion, till exempel i genernas funktion, proteiners aktivitet och i hur kemiska meddelanden rör sig. Man vet att förändringarna finns och att de orsakas av något annat än uppvärmning från mobilen.

– En samhällsdebatt om eventuella strålningsrisker är helt välkommen, men jag irriteras av att Davis grundar sina uttalanden på fragmentarisk information, inte på någon stark vetenskapligt bevisad grund, trots att hon använder vetenskapliga argument, säger forskningsprofessor Kari Jokela på Strålsäkerhetscentralen.

"Hellre sms"
Strålsäkerhetscentralen – och dess nordiska motsvarigheter – rekommenderar samma försiktighetsåtgärder som Davis. Barn ska skicka sms i stället för att ringa. Samtalen ska vara så korta och få som möjligt. Handsfreeutrustning rekommenderas.

– Javisst, där är vi ense. Det skadar inte att vara försiktig, säger Jokela.

Han påpekar också att den tekniska utvecklingen kan diskuteras med politiska förtecken.

– Det är faktiskt ingen som frågat folk om de vill överösas av den här utvecklingen, säger Jokela.

– Vi talar om allvarliga saker, säger Davis och förutspår att det företag som fattar att börja göra pengar på allt hälsosäkrare mobilprodukter kan räkna med att kassaskrinet fylls snabbare än konkurrenternas.