Jaakko Jonkka. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Försvarsministeriet nöjt över lindrig kritik

Försvarsministeriet är nöjt med justitiekanslerns beslut i dag att klagomålen mot försvarsreformen inte kräver några åtgärder. Däremot fick reformen kritik av JK.

Försvarsministeriet borde se över sitt hörandeförfarande, slår justitiekanslern fast. Som det är i dag finns det risk för att hörandena urvattnas.

Ytterligare ett blad vändes i Dragsviksföljetången på fredagen. Justitiekanslern kom med ett utlåtande där han fäster försvarsministeriets och förvarsmaktens uppmärksamhet vid tidpunkten för hörandeförfarandena kring försvarsreformen. I klartext handlar det om att det kan vara svårt att beakta responsen från hörandena när tidtabellen är pressad, som i fallet med försvarsreformen.

Gällande de elva anmälningar som justitiekanslern tog ställning till, beslutade han att inte vidta vidare åtgärder.

Vid försvarsministeriet är kommunikationschef Jyrki Iivonen nöjd över utlåtandet. Att ministeriet borde se över sitt hörandeförfarande håller han med om.

– Processen startade så snabbt att vi inte hade tid för höranden i större skala. Pressen att spara pengar tvingade oss att justera tidtabellen. Det är ändå givetvis ingen orsak att försumma hörandena.

Nästa vecka kommer försvarsministeriet att ta del av försvarsmaktens detaljerade redogörelse. Efter det börjar man fatta administrativa beslut då man också hör olika instanser. Den processen borde vara klar inom juni månad.

– Tiden räcker till, även om tidtabellen är rätt tajt, säger Iivonen.

De ändringar som ska göras i lagstiftningen kommer att ges till riksdagens behandling före februari 2013, då riksdagen inleder sin vårsession.
Klar ska försvarsreformen vara år 2015.

Justitiekanslern tog ställning till elva olika anmälningar kring försvarsreformen. Ett av dem har redan behandlats, den 15 mars kom JK med utlåtandet att försvarsminister Stefan Wallins medlemskap i Nylands brigads gille inte gjorde honom jävig i beslutprocessen.

Två av anmälningarna riktar sig direkt mot den svenskspråkiga garnisonen Dragsvik. I den ena frågas det bland annat hur det är möjligt att garnisonen inte läggs ner och hur det över huvud taget kan existera en egen garnison för en liten språklig minoritet. Den andra argumenterar för att en språkgrupp inte får ha privilegier. På de här punkterna konstaterar justitiekanslern att språkfrågan och likställdheten språkgrupperna emellan är stiftad med lagar som har godkänts av riksdagen och det inte hör till JK:s uppgifter att övervaka riksdagens lagstadgande verksamhet.

Sannfinländska medlemmar av försvarsutskottet ser att justitiekanslerns utlåtande styrker deras krav att behandla försvarsreformen på nytt.

Statens revisionsverk behandlar för närvarande ett klagomål som gäller de ekonomiska konsekvenserna av indragningen av en truppenhet.