Taylor själv anser sig vara oskyldig. Han insisterar att han enbart försökte skapa fred i regionen och att västländerna med EU i spetsen svartmålat honom.

Historisk dom mot Taylor

Skyldig, lyder domen mot Liberias förre ledare Charles Taylor – om än ”bara” för att han hjälpt och underlättat gerillans krigsbrott i grannlandet Sierra Leone.

Charles Taylor, nu 64 år gammal, bidrog enligt domstolen till de brott mot mänskligheten och krigsbrott i form av bland annat mord, våldtäkter, slaveri och utnyttjande av barnsoldater, som utfördes av den sierraleonska gerillan RUF (Revolutionära fronten) under inbördeskriget 1991–2002.

Taylor bistod gerillan med bland annat vapen, matvaror, mediciner, materiel och bränsle till RUF. I gengäld fick han så kallade ”blodsdiamanter”, bland dem en på 45 karat och två på 25 karat.

”En milstolpe”
Domen som är den första mot en tidigare statschef i en internationell domstol sedan Adolf Hitlers kortvarige efterträdare Karl Dönitz dömdes i Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget, hälsades mestadels med glädje.

”I dag är en milstolpe vad gäller internationell rättvisa. . . Det framgångsrika åtalet mot en före detta president visar att ingen ledare – oavsett hur mäktig – står över lagen”, sade exempelvis Margot Wallström, FN:s särskilda sändebud mot sexuellt våld i krig, i ett uttalande.

”Det här är en seger för offren i Sierra Leone och alla dem som söker rättvisa för de värsta övergreppen”, sade Elise Keppler från Human Rights Watch.

Oklar påföljd
Vad påföljden blir är fortfarande högst oklart, särskilt eftersom domstolen inte anser det vara utan tvivel bevisat att Taylor direkt beordrade och planerade några av brotten. Att han hade ett ”betydande inflytande” över RUF:s ledning anses klart – men inte på så vis att han direkt kontrollerade den.

Många av offren i Sierra Leone bär på mindre tvivel. Edward Conteh, som är ordförande för Amputees Association som jobbar med att hjälpa folk som tvångsamputerades, är en av de många som råkade i händerna på rebellerna.

– Det är min starka övertygelse att allt som hände till Sierra Leone berodde på Charles Taylor.

Ex-presidenten har suttit gripen sedan han utlämnades från Nigeria 2006. Den 16 maj hålls en särskild påföljdsförhandling i domstolen, som av säkerhetsskäl behandlat Taylor i Nederländerna, i stället för i Sierra Leone. Själva påföljden meddelas sedan den 30 maj.

Om det blir ett fängelsestraff är det sedan tidigare klart att det ska avtjänas i Storbritannien.

Fängelsetiden borde bli lång, det anser i alla fall de som greps av gerillan.

– Vi som offer förväntar oss att Taylor döms till 100 år eller mer i fängelse, sade Al Hadji Jusu Jarka, vars armar kapades av gerillan.

Charles Taylor valdes 1997 till president efter att ha hotat att åter ta till vapen om han inte segrade. Efter ett väpnat uppror mot Taylor utbröt 1999 tvingades han avgå, fyra år senare gick han i exil i Nigeria. Han utlämnades 2006 till Specialdomstolen för Sierra Leone – rättegången har hållits i Nederländerna på grund av säkerhetsskäl.