Foto: EPA

Mein Kampf i tysk nyutgåva med kommentarer

Den tyska förbundsstaten Bayern som äger rättigheterna till Adolf Hitlers manifest Mein Kampf (Min kamp) tänker publicera en nyutgåva av boken på tyska. Den ska förses med förklarande noter av historiker.

– Vi vill göra klart vilket nonsens den består av, även om det har haft katastrofala följder, säger förbundsstatens finansminister Markus Söder till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Överlevande från Förintelsen och deras anhöriga har uttryckt oro över att nynazister kan använda boken som propaganda. Men på onsdagen betecknade det judiska samfundet i Tyskland beslutet som "ansvarsfullt".

– Om den alls ska ges ut så föredrar jag att se en kompetent kommenterad version från förbundsstaten Bayern istället för en bok från vinstsökande som försöker tjäna pengar med hjälp av nazister, sade ordföranden för centralrådet för judarna i Tyskland, Dieter Graumann, till AFP.

– Jag skulle förstås föredra att boken försvinner på en sophög av förakt men det kommer inte att ske, tillade han.

Han påpekade också att texten redan till stora delar finns tillgänglig på internet.

Upphovsrätten går ut den 31 december 2015. Innan det vill förbundsstaten också ge ut en specialutgåva för skolor.

Enligt Söder kommer den nya utgåvan med kommentarer från respekterade historiker att göra det omöjligt för nynazister att använda boken som propaganda.

Ordfröanden för den amerikansk-judiska kommittén i Berlin, Deidre Berger, sade emellertid att planerna på att ge ut boken gör henne olustig till mods.

– Jag tror att vi inte borde underskatta faran med att ge ut boken än i dag, säger hon till AFP.

– Jag hoppas också verkligen att boken inte blir en del av kursplanen i historia.