40 000 deltog i sångdemonstration mot Breivik

Drygt 40 000 människor deltar i demonstrationen mot Anders Behring Breivik i Oslo just nu, uppger polisen. Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (Vf) finns på plats i Oslo i dag då tusentals norrmän samlas för att sjunga en av de sånger som massmördaren Anders Behring Breivik hatar mest.

Kort före klockan tolv var Youngstorget mitt i Oslo fyllt av tiotusentals människor som samlats för en sångprotest mot massmördaren Anders Behring Beivik.

Demonstranterna sjunger barnsången Barn av regnbuen som är en norsk version av Pete Seegers My Rainbow Race från 1971.

Texten till den norska versionen är skriven av Lillebjörn Nielsen som Breivik i fredags kallade för marxist. Han nämnde också sången som ett exempel på hur norska barn hjärntvättas.

Breivik sade vid rättegången i fredags att han inte kan tåla låten och att den är ett exempel på marxistisk indoktrinering av barn.

På ett tjugutal platser runt om i Norge hölls motsvarande sångprotest på torsdagen.

– Det är bra att vi kan vara här och sjunga just den här sången, den är vår sång, sade 12-årige Martine till en radioreporter.

Bland talarna fanns bland andra Eskil Pedersen som är ordförande i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund, och en av överlevarna från Utöya. Han tackade alla för engagemanget och för den värme som det norska folket visat offren.

Efter allsången gick det ett rosentåg till tingsrätten i Oslo där det redan håller på att uppstå ett nytt blomsterhav.

Här kan du se den norska tidningen VG:s direktsändning från Oslo.