Foto: Mathias Luther

Ilkka Kanerva går från landskapsstyrelsen

Ilkka Kanerva lämnar posten som ordförande för Egentliga Finlands förbund efter domen för mutbrott i Helsingfors tingsrätt. Kanerva vill enligt egen utsago ge förbundet arbetsro.

– Det har också föreslagits att jag skulle tillfälligt avhålla mig från ordförandeposten medan rättsprocessen fortsätter men det är en halvdan lösning. Skulle jag då fortsätta att blanda mig i och kommentera den fungerande ordförandes agerande?

Kanerva mötte pressen på måndag morgon efter en överläggning med sina närmaste medarbetare på förbundet. Strax därpå meddelade han officiellt vid förbundets styrelsemöte att han lämnar sin post.

Ilkka Kanerva är samlingspartistiskt riksdagsman och han har lett Egentliga Finlands förbund sedan 1995. Också hans föregångare i förbundets ledning, Åbos dåvarande stadsdirektör Juhani Leppä, blev tvungen att lämna sin post sedan han dömts för en fastighetsaffär.

Enligt Kanerva är beslutet att lämna posten hans eget. Han vidhåller att han inte har några planeringsbeslut för att gynna företagare som gett bidrag till hans födelsedagsfest eller hans valkassa. Helsingfors tingsrätt dömde honom i onsdags till villkorligt fängelse för att han tagit emot nästan 50 000 euro från affärsmän med byggprojekt i Egentliga Finland.

Landskapsförbundet väljer ny styrelseordförande den 11 juni.