Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

"Vi är inga brunskjortor"

När Sannfinländarna samlades för att ladda upp inför kommunalvalet förfasade sig Timo Soini över att man i debatten om den så kallade armbindelskandalen ansett att sannfinländare kunde bära bruna skjortor.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini förklarade på lördagens partifullmäktigemöte att alla förutsättningar finns att vinna en ny skrällseger i höstens kommunalval.

– Vårt mål är att fördubbla vårt understöd jämfört med förra kommunalvalet och få minst 1000 fullmäktigeplatser.

Soinis vapen i kommunalvalskampanjen är gamla bekanta. De gamla partiernas maktmonopol ska krossas och bäste brodernätverken ska förpassas till historien.

– I kommunalvalet ska vi lyfta fram det djupa i Sannfinländarnas väsen och visa att partiet har rotat sig fast i det finländska partisystemet. De gamla partierna kommer inte att passivt se på och det betyder att vi har ett intressant val med stor allmänpolitisk betydelse framför oss.

I riksdagen kommer Sannfinländarna enligt Soini att driva på en ändring av kriminallagstiftningen.

– Syftet är att kriminalisera köpslående med makten. Korruptionen måste rensas ut från både politiken och ekonomin. Den kommunala planeringen och markanvändningen är områden där korruption florerar.

För att kampen mot korruptionen ska bli effektivare vill Sannfinländarna öka polisens resurser.

Tanken på medborgarlön utdöms av Soini.

– Vi har inte råd med att tro att trettio procent av oss kan lyfta medborgarlön och Tyskland betalar fiolerna.

Naturligtvis gick Soini också åt stödpaketen till de krisande EU-länderna.

– Stödpaketen fungerar inte. En hård skuldsanering är enda vägen till räddning.

Soini gjorde många utvikningar från det färdigskrivna talet. Bland annat gick han in på debatten som startade med att riksdagsledamot James Hirvisaaris assistent Helena Eronen i ett blogginlägg förslog att etniska grupper förses med armbindlar för att underlätta polisens arbete.

Inlägget var ett försök till satir.

Soini spände ögonen i partifullmäktigeförsamlingen och räknade upp några namn.

– Är du en brunskjorta, undrade han sedan.

Efter att själv ha svarat nej på frågan citerade Soini Helsingin Sanomat, som på ledarplats skrivit följande: Sannfinländarna borde  hädanefter använda bruna skjortor så att deras politiska och ideologiska inriktning blir klar för alla. Den förra meningen var en vits.

Soini konstaterade att Sannfinländarna vidtog åtgärdär när en lika illa vald vits presenterades ur de egna leden.

– Hur är det på Helsingin Sanomat? Inte kan den sannfinländska rörelsen och människorna i den beskrivas så här, fastslog Soini i förnärmad ton.