Muminmuggen värd 2 200 euro på nätauktion

Två Muminmuggar från 2004 säljs på en nätauktion för över 2 000 euro för vardera muggen. – Ett fruktansvärt högt pris, säger man på Bukowskis och lyfter ett varnande finger.

På nätauktionssajten Huuto.net. finns just nu två Muminmuggar från 2004 till salu för över 2000 euro per styck. Budet på den ena muggen har nyligen nått prisreservationen 2 200 euro och den andra vars budgivning ännu pågår ligger på samma nivå.

– Det är ett fruktansvärt högt pris, säger Dan von Koskull, intendent på auktionsföretaget Bukowskis, som för några månader sedan sålde en likadan mugg för 1 250 euro.

Julmuggen som tillverkades för Fazers kafé finns endast i fyrahundra exemplar.

Enligt von Koskull gäller det att vara på sin vakt om man jagar dyrgripar på Huuto.net och liknande sajter.

– Man kan inte alltid lita på deras priser. Det händer att kompisar hjälper varandra att trissa upp priset.

Han råder nätshoppare att kontrollera hurdana betyg köparen fått av säljare vid tidigare köp. von Koskull tror ändå att det är möjligt att allt gått rätt till i budgivningen på julmuggarna på nätet.

– Har man hela serien men saknar en mugg är man säkert beredd att betala ett överpris.

Enligt von Koskull händer det också att folk tar bilder på Bukowskis föremål och lägger ut dem på Huuto. När någon sedan köpt och betalat visar det sig att de blivit lurade.

– En gång hittade jag två av Birger Kaipiainens fat för -6 000 respektive 70 00 euro på Huuto.net. Jag kände igen faten som är unika och såg att det var våra bilder. Faten togs bort genast när jag kontaktade dem.

von Koskull rekommenderar att den som köper dyrgripar över nätet kommer överens om att betala med kontanter när de får varan i handen.

Han tror att det hejdlösa intresset för Arabias muminmuggar så småningom kommer att avta.

– Samma sak hände med Arabias Kalevala-årstallrikar. I ett skede var de värda motsvarande 400 euro. I dag vill ingen ha dem för över tjugo euro.

Vad skulle du göra om du hittade den gula julmuggen i en garderob?

– Jag skulle sälja den och köpa nya fräscha muggar i stället, säger von Koskull.