Foto: Colourbox

Miljöorganisationer fördömer LCHF-dieten

Kolhydratfattig kost, så kallad LCHF-diet, leder till ett större ekologiskt fotavtryck, anser miljöorganisationerna Finlands naturskyddsförbund och Luonto-Liitto.

Dieten innebär att man ersätter livsmedel som innehåller mycket kolhydrater med proteinrika livsmedel som kött och mjölkprodukter.

Enligt organisationerna får animalisk kost upp till dubbelt så stora miljöverkningar som normal kost.

Enligt miljöorganisationerna bör man hellre äta rotfrukter, potatis, baljväxter, inhemska grönsaker, frukt, bär och svamp. Man kan få protein av till exempel soja och tofu, som enligt organisationerna belastar miljön betydligt mindre än köttprodukter.

– Den ökade konsumtionen av animaliska produkter är oroande med tanke på klimatet och miljön, säger Luonto-Liittos generalsekreterare Leo Stranius.

Näringsforskarna är inte eniga om nyttan med kolhydratfattig kost.