Foto: Aki-Pekka Sinikosk. Linus Torvalds.

Linus Torvalds får Millenniumpriset

Finlandssvensken Linus Torvalds och japanen Shinya Yamanaka vinner Millenniumpriset för sina teknologiska innovationer. De får dela på en prissumma på över en miljon euro.

Det internationella Millenniumpriset i teknologi går i år till den finlandssvenska programmeraren Linus Torvalds och japanska professorn Shinya Yamanaka.

Torvalds belönas för sina insatser i utvecklingen av ny öppen källkod som resulterade i Linux kernel, alltså kärnan i det populära operativsystemet Linux. I dag används Linux i miljontals datorer, smarttelefoner och digitala videobandspelare.

Yamanaka belönas för sina meriter som stamcellsforskare. Hans har utvecklat en etisk hållbar teknik som i framtiden kanske kan göra det möjligt att odla nya vävnader eller behandla till exempel cancer, diabetes eller Alzheimers sjukdom.

Pristagarna får dela på över en miljon euro.

– Torvalds insatser har bidragit till utvecklingen av programvara med stor spridning, de har främjat nätverkssamarbete i allmänhet och gjort internet öppnare och tillgängligare för miljoner, om inte miljarder människor, skriver Teknikakademien i sitt pressmeddelande.

Millenniumpriset
  • Millenniumpriset för teknologi, som delas ut vartannat år, är Finlands hyllning till teknologiska innovationer som förbättrar människornas livskvalitet.
  • Bakom priset står Stiftelsen Teknikakademien, som bildades 2002 av det finländska näringslivet i samarbete med statliga aktörer.
  • Prisvinnarna väljs av stiftelsens styrelse på förslag av en internationell prisjury.
  • Millenniumpriset för teknologi har hittills delats ut fyra gånger.
  • Priset har bland tidigare delats ut till bland annat Tim Berners-Lee, upphovsmannen till World Web.

Prisjuryn motiverar valet av Torvalds så här:

– Att operativsystemet var fritt tillgängligt på internet ledde snabbt till en kedjereaktion där uppskattningsvis 73 000 årsverken har lagts ner på att utveckla systemet. I dag bedömer man att Linux har 30 miljoner användare. Linus Torvalds insatser har haft en stor betydelse inte bara för programvaruutvecklingen, utan också för nätverkskulturen, de etiska frågorna och överlag för internets öppenhet.

Hbl fick i morse en mejlintervju med en sent vakande Torvalds som är glad över priset.

– Alltid är det ju roligt att bli uppskattad, så jag klagar inte ;), skriver Torvalds som flyger till Finland för att delta i prisutdelningen i början av juni.

Linus Torvalds bor med fru och tre döttrar i Portland i delstaten Oregon.

Läs intervjun i morgondagens Hbl.