Företagen suktar efter utländsk arbetskraft

Företagen är mycket positivt inställda till att anlita utländsk arbetskraft. Tre fjärdedelar av de finländska företagen är enligt en enkätundersökning vid Centralhandelskammaren villiga att rekrytera invandrare. Undersökningen presenterades i dag.

Över en tredjedel av företagen har redan nu anställda med invandrarbakgrund. Den största koncentrationen av de här företagen finns i Hyvinge-Riihimäkiregionen, där vartannat företag har personal med invandrarbakgrund.

–Sådana siffror hade inte ens kunnat tänkas för ett par år sedan. Intresset för att anlita utländsk personal har varit mycket omfattande och det förekommer inga negativa åsikter, sade Markku Lehtinen, ombudsman på Helsingforsregionens handelskammare.

Företagen antar att konkurrensen om kompetent arbetskraft ökar i hela landet under de närmaste åren, säger utvecklingschef Pirjo Liukas på Centralhandelskammaren.

Fyra av fem företag tror att rekryteringen håller på att försvåras inom deras egen bransch. Vart tredje anser också att det utbildas för lite yrkeskunnig arbetskraft.

Speciellt oroade över tillgången på arbetskraft är företagen i Södra Savolax, Lappland, Västra Nyland och Helsingforsregionen.

Centralhandelskammarens enkät besvarades av drygt 1660 företagsledare runt om i landet.