Foto: Tor Wennström

Två språk i kunglig glans

De sverigefinska eleverna i Upplands Väsby fick prominent besök under president Sauli Niinistös första officiella statsbesök.

Ivriga elever från Sverigefinska skolan i Upplands Väsby samlades på gården för att invänta president Sauli Niinistö med hustru Jenni Haukio i sällskap av kung Carl Gustaf och drottning Silvia. När gästerna väl anlände eskorterades de fram till skolan till tonerna av Summertime och Vem kan segla för utan vind, framförda av en grupp unga musikanter.

Den svenska utbildningsminister Jan Björklund, som ingick i delegationen, fyllde femtio och fick, förutom en stor blombukett och hyllningssång på bägge språken, en hälsning från skolans rektor Markku Peura.

– Det finns inte längre någon utbildning för modersmålslärare i finska. Regeringen måste göra något. Vem ska annars lära barnen finska? Det här är ett allvarligt hot mot finskans fortlevnad i Sverige.

Skolans yngsta elever framförde först Idas sommarvisa på svenska och sedan Poika saunoo på finska. Stämningen var långt ifrån stel och officiella när eleverna energiskt stämde in i förra vårens VM-låt.

Niondeklassarna Rasmus Lövrén och Kristin Salmi berättade om sina erfarenheter av tvåspråkighet.

– Att vara tvåspråkig betyder att man kan tala två språk med bra flyt, båda språken är lika betydelsefulla. Om jag inte hade gått i Sverigefinska skolan skulle jag inte vara den tvåspråkiga person jag är i dag, säger Lövrén.

Efter samlingen gick presidentparet och kungaparet runt och bekantade sig med eleverna på var sitt håll. Två av dem som fick besök av presidenten var tredjeklassarna Aaron Jokinen och Viivi Paavonperä.

– Roligt, säger Jokinen.

– Fantastiskt! kompar Paavonperä.

Att det kungliga och presindentiella besöket var uppskattat märks också när gästerna avlägsnar sig och högljudda "Heippa Sauli Niinistö!"-rop skallar över skolgården.

Från Sverigefinska skolan fortsatte delegationen till Karolinska institutet. Efter det blev det lunch ombord på SS Stockholm och besök på Finlandsinstitutet. President Sauli Niinistös första officiella statsbesök avslutades med mottagning för kungaparet på finska ambassaden, där förutom kung Carl Gustaf och drottning Silvia även kronprinsessan Victoria och Daniel deltog.

Efter mottagningen åker de via Kungliga slottet för att ta farväl, varefter Sauli Niinistö och Jenni Haukio reser hem.