Foto: Lehtikuva/Roni Lehti

”Inget klipp för Wallin”

Uppgifterna att SFP-ordföranden Stefan Wallin gjorde ett klipp i sina bostadsaffärer med Stiftelsen för Åbo Akademi är överdrivna, skriver bostadsbloggen Asuntokuume.

Nyhetsrapporteringen om att Stefan Wallin skulle ha tjänat storkovan på sina bostadsaffärer baserar sig på felaktiga uträkningar, slår Asuntokuume, som är en bostadsblogg i anslutning till nättjänsten Oikotie, fast.

Asuntokuume har analyserat försäljningsstatistiken över bostäder i Åbo. Asuntokuume fann att rapporteringen om att priset på Wallins bostad skulle ha stigit med 75 procent samtidigt som bostäderna i medeltal på samma område bara skulle ha blivit 37 procent dyrare, baserar sig på felaktiga fakta.

Enligt Asuntokuume beaktade inte uträkningarna bakom nyhetsrapporteringen inflationen. Dessutom gällde uträkningarna inte det specifika postnummerområde där Wallins bostad låg, vilket också ledde till ett missvi- sande resultat, skriver Asuntokuume.

Asuntokuume skriver att prisutvecklingen på Wallins bostad låg snäppet över den allmänna prisutvecklingen, men säger att det här till exempel kan förklaras med att just Wallins hus var speciellt eftertraktat.

Asuntokuume tar inte ställning till de etiska dimensionerna i Wallins bostadsaffärer utan har enbart granskat prisutvecklingen på bostadsmarknaden.