Foto: Lehtikuva/Markku Ulander. Ilkka Kanerva.

Fängelse för tidigare Novachefer, villkorligt för Kanerva

Riksdagsledamoten Ilkka kanerva döms till 1 år och 3 månaders villkorligt fängelse för bland annat grovt tagande av muta. Affärsmännen Arto Merisalo och Tapani Yli-Saunamäki har dömts till fängelse för valfinansierings- och ekonomiska brott.

Helsingfors tingsrätt gav i dag sin dom i rättegången kring Novabolagen.

Samlingspartiets riksdagsledamot Ilkka Kanerva dömdes till villkorligt fängelse i 1 år och 3 månader för brott mot tjänsteplikt och grovt tagande av muta. Rätten röstade om Kanervas dom.

Brotten inträffade i samband med finansieringen av Kanervas födelsedagsfest och hans post som ordförande för Egentliga Finlands förbund. Rätten ansåg att Kanervas agerande gör att han inte längre är lämplig att sköta en sådan här offentlig post.

– Tingsrättens dom är hård. Jag känner mig som en människa som har fått sina vingar bortskurna, skriver Kanerva i ett pressmeddelande.

Han meddelar att han kommer att överklaga tingsrättens dom hos hovrätten.

– Domen är felaktig eftersom jag inte gjort mig skyldig till något brott, hävdar Kanerva.

Kanerva tillägger att det faktum att tingsrätten tvingades rösta om domen visar hur svåra saker det rör sig om.

Fyra tidigare Novachefer direkt till fängelset

Novabolagens slappa sätt att hantera pengar kostade fordringsägarna cirka fem miljoner euro. Enligt Helsingfors tingsrätt flyttades pengar över till den närmaste kretsen och stora summor användes för annat än för den egentliga affärsverksamheten. Dessutom användes bolagets pengar till valfinansiering som rätten delvis tolkade som givande av muta.

De hårdaste domarna i hela härvan fick de tre som enligt rätten använde den verkliga makten i bolaget. Arto Merisalo fick 6 års ovillkorligt fängelse, Pauli Hakala 4 år och Tapani Yli-Saunamäki 3 år och 6 månader.

Också Merisalos före detta fru Aija Merisalo dömdes till 3 års ovillkorligt fängelse. Hon var styrelseordförande i båda Novabolagen.

Rätten bestämde att alla fyra ska förpassas direkt till fängelset.

Också tre andra personer som har suttit i ledningen för Novabolagen dömdes till fängelsestraff. Styrelsemedlemmen Pasi Hakala dömdes till ovillkorligt fängelse i två och ett halvt år. Två andra tidigare Novachefer klarade sig med villkorliga domar.

Merisalo överklagar domen

Arto Merisalos försvar fortsätter sin kamp. Merisalos advokat Harri Vento meddelar att man kommer att överklaga tingsrättens dom hos hovrätten.

Försvaret ogillar också beslutet att Merisalo omedelbart ska förpassas till fängelset och tänker anhålla om att det inte får verkställas.

Vento säger i ett pressmeddelande att Merisalo är totalt chockad och besviken över sin och de andras domar. Enlig försvaret raserar domen Merisalos möjligheter till ett normalt liv.

Även Ruotsalainen överklagar

Stadsstyrelsens tidigare ordförande i Rovaniemi Ari Ruotsalainen (C) kommer att överklaga sin dom. Tingsrätten dömde Ruotsalainen till tio månaders villkorligt fängelse för bland annat tagande av muta.

Ruotsalainen hade tagit emot ett stort bidrag från Novabolagen inför riksdagsvalet 2008. Rätten ansåg att summan på nästan 30 000 euro var avsedd för påverka beslutsfattandet kring ett fabriksprojekt i Rovaniemi.

"Inga slutsatser om Kanervas öde"

Jan Vapaavuori, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, anser att Kanerva fick en hård dom.

Han säger att det är något man bör förhålla sig allvarligt till och inte på något sätt förringa. Enligt Vapaavuori är det ändå förståeligt att Kanerva tänker överklaga beslutet.

Vapaavuori säger att det ännu inte går att dra några slutsatser om Kanervas öde eftersom rättsprocessen fortfarande pågår.

Samlingspartiets riksdagsgrupp kommer att diskutera ärendet på torsdag nästa vecka.

Enligt riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen är Kanervas riksdagsmandat inte omedelbart hotat.

–Det blir inga omedelbara verkningar. Domen måste först bli verkställbar, och det är den här domen inte om den överklagas.

Om domen mot Kanerva fastställs i högre rättsinstanser, kan den då leda till att han avskedas från riksdagen?

–Riksdagen som institution gör ingenting i frågan, men enskilda riksdagsledamöter kan väcka frågan om att dra in hans riksdagsuppdrag, ifall en dom som omfattar ett fängelsestraff i sinom tid blir verkställbar. I så fall ska ärendet beredas i grundlagsutskottet och när det gett sitt utlåtande ska beslutet fattas i plenum. Beslutet att dra in riksdagsuppdraget måste bifallas med två tredjedelar av de avgivna rösterna.

"Domarna inte särskilt stränga"

Terttu Utriainen, professor i straffrätt vid Lapplands universitet, anser att domarna mot Novacheferna inte är särskilt stränga. Hon anser ändå att domarna för ekobrott är rätt ovanliga.

–Hos oss ges det väldigt sällan så här stränga straff för ekobrott. Domarna kan ändå inte anses stränga, eftersom det handlar om konkursbrott, sade hon.

Enligt Utriainen har skandalerna kring Novabolagen redan fått följder.

–Både förfaringssätt och lagstiftning har redan ändrats sedan härvan började år 2006–2007. Till exempel har lagarna om mutor ändrats