Foto: Hbl-arkiv/Richard Nordgren

Det här är Oker-Bloms nya jobb

Jan D. Oker-Blom går från att vara verksamhetsledare för den nya finlandssvenska föreningen till att leda affärsänglar.

Oker-Blom har utsetts till vd för Finnish Business Angels Network (FiBAN), skriver Affärsmagasinet Forum.

Fiban är en organisation som försöker öka privata investeringar i mindre tillväxtbolag som ofta är nystartade.

Fram tills nyligen jobbade Oker-Blom som verksamhetsledare för den nystartade föreningen Finlandssvenskt samarbetsforum.

– Jag fick ett så bra erbjudande att jag inte ville tacka nej. Dessutom anställdes jag i början på året uttryckligen för att starta upp föreningen och identifiera projekt, vilket långt är gjort.

Varför vill du jobba för FiBAN?

– Finlands framtid är helt beroende av företagsamhet och arbetsplatser som skapas i små och medelstora företag. FiBAN:s verksamhet handlar om att få fler privatpersoner att investera i finländskt företagande, att skapa samarbete och sprida kunskap. Detta är en verksamhet som gynnar företag och hela landet. Jag vill vara med i en verksamhet som bidrar till att rädda Finlands konkurrenskraft.

Vilka möjligheter ser du för FiBAN?

– Det finns en enorm potential, allt fler finländare har möjligheten och intresset att göra en ängel-investering och genom att FiBAN sprider kunskap och ger goda råd samt ordnar med samarbete mellan investerare minskar riskerna avsevärt

Finns det tillräckligt med spännande små tillväxtbolag i Finland att satsa på?

– Ja, det finns det. Tyvärr är denna investeringsform inte så vanlig i Finland utan företagare kämpar utan den kunskap och det kapital som en affärsängel skulle kunna erbjuda. Vissa lyckas och får kanske senare ett stort investeringsbolag med, men många goda idéer dör på vägen.