Foto: Tor Wennström

President Niinistö träffade kungen i Stockholm

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio har inlett sitt första officiella statsbesök i Stockholm.

Presidentparet möttes i morse av prins Daniel och utrikesminister Carl Bildt på Arlanda flygplats i Stockholm. Presidentparets plan assisterades av två JAS Gripen-plan. Från flygplatsen gick färden till kungliga hovstallet och därifrån vidare i hästkortege till kungliga slottet.

På ett isande kallt borggården hade ett hundratal människor samlats för att se presidentparet och kungaparet. De två herrarna anlände i en vagn, med makarna bakom. 

Kung Carl Gustaf och president Sauli Niinistö steg ur och vandrade taktfast fram för att inspektera hederskompaniet. Fru Jenni Haukio, i violblå dräkt och vit fascinator, tillsammans med drottning Silvia i korallröt med pälskantad cape, väntade tills det var deras tur att gå fram. 

Bland dem som kommit för att se president- och kungaparet finns Jorma Karjalainen och Pekka Niiranen, bägge sverigefinnar sedan årtionden tillbaka. För Karjalainen blir Niinistö den fjärde finländska presidenten han följer med på ett statsbesök, Koivisto träffade han i Luxemburg och de övriga i Stockholm.

Niiranen har å sin sida sett presidenten också förut, men den här gången blir det under lite mer glamourösa former.

– Niinistö är hemma i Salo, liksom jag. Jag har träffat honom många gånger på torget i Salo.

Från Borggården fortsatte statsbesökets program med lunch på Utrikesdepartementet. På eftermiddagen kommer presidenten bland annat att ha överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt medan Jenni Haukio har eget program med drottningen.

Kvällen avslutas med galamiddag på Kungliga slottet. Statsbesöket fortsätter i morgon, bland annat med besök till Sverigefinska skolan.