Foto: Minna Kokko

Hbl i Paris: "Den här gången blir det annorlunda"

I det ena lägret har man fått nog och vill ha mer social rättvisa. I det andra lägret är man rädd för att förlora den finansiella självständigheten och vägrar tro på galluparna.

Med en vecka till den första omgången i det franska presidentvalet ordnade socialistpartiets François Hollande och högerpartiet UMP:s Nicolas Sarkozy stora utomhusmöten i Paris i går.

Enligt de senaste enkäterna verkar det allt klarare att det är Hollande och Sarkozy som går vidare till den andra omgången, som Hollande sedan väntas vinna med klar majoritet. Men de UMP-anhängare som i strid ström anländer till Place de la Concorde och trängs för att få se Sarkozy live har inte gett upp hoppet.

– Det är många som inte valt kandidat i den andra omgången ännu. När folk tar sitt förnuft till fånga inser de att Sarkozy är den enda som kan leda landet och fortsätta reformerna, säger Jean-Didier Berthault.

Françoise Bozon som jobbar hårt för Sarkozys kampanj har kommit från Lyon för att visa sitt stöd.

– Sarkozy behöver oss och vi behöver honom.

Damien Goulhot upplever att kampanjen har varit intensiv.

– Stora frågor står på spel, vi får inte ge upp vår finansiella självständighet. Det har varit en annan känsla ute på fältet än inför tidigare val.


Karneval vid slott
Kontrasten är stor mellan stormötena. De som kommer till Château de Vincennes i västra Paris för att se François Hollande möts av nordafrikansk musik och dansande publik.

– François president! Sarkozy, det räcker! skallar ropen mitt i karnevalstämningen.

Philippe Marcel är en av dem som kräver förändring.

– Vi behöver mer social rättvisa och en president som kan förklara det för folket. Det behövs också en nystart i det europeiska samarbetet.

I sitt tal den här dagen säger Hollande att Frankrike inte är ett problem, utan lösningen.

Marcels kompis Phil är irriterad över att Sarkozy har lyft upp problem inom vissa minoriteter för att skrämma folk. I går upprepade Sarkozy att han är redo att revidera Schengenavtalet.

– Immigration är inte det största problemet. Det är värre att Sarkozy har sett till att hans rika vänner har fått det bättre, säger Phil.

Ingen brist på åsikter
Även om tiotusentals människor vallfärdade till gårdagens möten syns det franska valet knappt i gatubilden i Paris. Några kampanjarbetare som delar ut flygblad, ett fåtal affischer.

Men vid middagsborden och på tv förs animerade diskussioner. I bokhandlarna finns montrar med titlar i stil med ”Högern mot vänstern”, ”Frankrike måste välja”, ”Sarkozys metamorfos”, ”Misstrons fabrik”.

De franska journalisterna har en stor roll som opinionsbildare, vilket märks när man öppnar tidningarna. Le Point skriver att man precis som François Hollande kan välja att tro på ett ekonomiskt mirakel. L’Express beskriver en av presidentkandidaterna, François Bayrou, som en man som varken tar till sig råd eller kritik, som kan tänka själv men inte jobba med andra.

Le Nouvel Observateur granskar fenomenet Jean-Luc Mélenchon. Vänsterfrontens kandidat vill se en mer rättvis värld och ger plats för arbetarnas marknadsekonomiska fobier. Enligt tidningens analys skulle Mélenchons politik leda till ekonomisk stagnation och arbetslöshet.

Trots att galluparna visar att Hollande skulle vinna över Sarkozy i en andra omgång är utgången långt ifrån spikad, enligt experterna. Att folk kritiserar Sarkozy behöver inte betyda något vid valurnan.

– Jag tycker inte om Sarkozy. Han är maktgalen och mån om att alltid framställa sig själv i det bästa ljuset, säger en statsanställd som vill vara anonym på grund av sin position.

Men hans röst går ändå till den sittande presidenten.

– Sarkozy är ett bättre alternativ än de övriga dåliga alternativen. Dessutom har han två sidor, det är den offentliga som irriterar. Inåt, inom administrationen, har han faktiskt åstadkommit en hel del bra.

Det franska valet

• Frankrikes valsystem fungerar på samma sätt som vårt. I den första valomgången på söndag finns det tio kandidater varav två går vidare till den andra omgången 6 maj.

 

 
• Kampen om att gå vidare förs i huvudsak mellan nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy, socialistpartiets François Hollande, vänsterns Jean-Luc Mélenchon och Nationella Frontens Marine Le Pen. Mittenpolitikern François Bayrou anses ha lyft upp reella frågor men enligt enkäterna tilltalar det inte väljarna.
 
• Valdeltagandet befaras bli lågt eftersom valdagen infaller i början av ett två veckor långt skollov. Man kan inte förhandsrösta och många upplever det som krångligt att ge någon annan fullmakt att rösta i ens ställe.
 
• Den franska presidenten har ett stort inflytande på politiken, men det beror också på vilka partier som sitter i parlamentet. Nästa parlamentsval är i juni.