Över 800 journalister är på plats för att bevaka rättegången. Foton: Lehtikuva/AFP

Breivik oberörd då offrens namn läses upp

Rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo tingshus har avslutats för i dag. Här kan du läsa om rättegången minut för minut.

16.17 Domaren avslutar den första dagen på rättegången. I morgon, tisdag, ska Breivik berätta om terrordåden.

16.00 Advokaten Geir Lippestad kommenterar Holdens genomgång efter ett kort samtal med Breivik. Lippestad upprepar att Breivik inte ser sig straffskyldig och åberopar nödvärnsrätten.

Lippestand fortsätter sedan med att nämna de två rättspsykiatriska rapporterna, som kommit till olika resultat.

- Vi vet att det är tufft för de efterlevande att höra hans vittnesmål. Å andra sidan har han rätt till att förklara sig, säger Lippestad.

- Men kanske ännu viktigare är att hans vittnesmål betyder mycket för rätten när det gäller att avgöra om han är tillräknelig.

- Den åtalades önskan är att bli dömd som tillräknelig, säger Lippestad, som står upp bredvid sin klient och lutar sig mot bordet.

Genom de vittnen som försvaret har kallat vill man visa att Breivik inte är ensam om de idéer om samhället som han skriver om i manifestet.

Kallade är bland annat experter på höger- och vänsterextremism och personer som är uttalat högerextrema.

15.50 Holden redovisar vittnen som kommer att höras, bland annat poliser och ungdomar som blivit träffade av skott och överlevt.

Inga bilder på kroppar kommer att visas upp i rätten. För att demonstrera skador kommer animerade dockor att användas.

15.40 Åklagare Svein Holden berättar vad som hände efter gripandet.

*** PAUS I RÄTTEGÅNGEN ***

15.15 På en film från en helikopter visas hur polisen anländer till Utöya. En liten vit båt lägger till vid bryggan. Flera svartklädda poliser springer in mot ön, visar sekvenserna.

Holden förevisar en flygbild över ön som visar var de skadade och döda befann sig. Gula prickar visar skadade, röda visar döda. De gula och röda prickarna syns i klungor över hela ön. Breivik iakttar noggrant kartan, men rör inte en min.

Efter genomgången av det som hände på Utöya tar rätten tjugo minuter paus.

15. 10 - Goddag, mitt namn är Anders Behring Breivik. Jag är kommendör i den norska motståndsrörelsen, säger Breivik i det andra samtal han ringer till polisen och som spelas upp i rätten.

Den polis som svarar frågar honom flera gånger vad hans ärende är.

- Med tanke på att operationen har fullföljts tänkte jag överlämna mig, säger Breivik till polisen.

Han ber att få prata med en överordnad, men lägger efter ett tag på. Under samtalet låter han klar och samlad, talar tydligt och lugnt, men är något andfådd.

15.05 Första samtalet Breivik ringer till polisen, klockan 18.00, spelas upp i rätten. Det bryts kort efter det att han presenterat sig och sagt var han befinner sig.

Direkt efter samtalet börjar han skjuta igen. Mellan klockan 18.01 och 18.08 sköt Breivik ihjäl åtta personer enligt Holden.

Vid pumphuset, dit han kommer några minuter senare, dödar han sedan 14 personer. Holden, fortfarande stående framför sin plats, läser långsamt upp namnen på de fjorton.

15. 00 Holden fortsätter att gå genom hur Breivik rör sig på ön. Medan Holden beskriver hans väg läser han långsamt upp namnen på de ihjälskjutna och de skadade.

Efter det att Breivik dödat flera personer vid Kärleksstigen flydde två personer bort mot en klippa. En person ramlade i och omkom i fallet.

Breivik tar sig sedan ut mot vattnet och skjuter ut mot flyende personer. Han skjuter bland annat mot en båt, men ingen skadas.

14.50 Ett samtal till polisen spelas upp i rätten. Både i rätten och i stora pressrummet intill är det knäpptyst. På bandet hörs hur en förtvivlad flicka gråter och snyftar. Hon sitter inne på en toalett.

- Flera är skadade, säger hon.

Mitt i samtalet hörs plötsligt skott, klart och tydligt. Flickan tystnar. Polisen uppmanar henne att inte lägga på.

Hon viskar något och flera skott hörs, den här gången ännu närmare. Under resten av samtalet hörs hela tiden skotten i bakgrunden. Flickan andas tungt.

14.40 Holden går över till att beskriva händelserna på ön. Där befann sig 564 personer. På översiktsbilder från dagen före syns ett stort tältläger i mitten av ön. Klockan 17.17 anlände Breivik till Utöya. Inom en mycket kort tidsperiod dödar han ofattbart många.

14.25 – Den här explosionen dödade åtta personer, bryter Svein Holden tystnaden efter filmen.

På en kartbild visas var de dödade personerna befann sig när bomben detonerade.

14.10 Sändningen avbryts medan åklagaren visar en 15 minuter lång film från regeringskvarteren strax före bombdådet. Rätten kommer sedan att få se området från fyra olika vinklar – hur det såg ut innan och efter att bomben sprängdes. På en kartbild ser man hur en röd prick, som motsvarar Breivik, rör sig över området. Breivik tittar uppmärksamt på filmen. Många anhöriga väljer att titta bort.

14.05 Åklagare Svein Holden beskriver hur Breivik sänder ut sitt manifest till tusentals personer. Breivik har sagt att han 2002 i London fick i uppgift att göra kompendiet. Filmen som visades före pausen ska ses som en kortversion av manifestet.

958 personer mottog slutligen kompendiet. Breivik använde, under fyra månaders tid, två konton på Facebook för att samla mejladresser.

14.00 Breivik har förts in i rätten efter lunchpausen. Han rättar till slipsen och ser sedan ut över åhörarna. Han ler stort mot fotograferna som tar bilder på honom.

*** PAUS I RÄTTEGÅNGEN ***

12.55 Filmen visas. Den består av stillbilder, symboler, satirteckningar och text som visar upp Breiviks syn på Europa. Den manar till en början till kamp mot kulturmarxism och socialism. Norska medier valde att avbryta sina direktsändningar från rättssalen.

Breivik sitter och gråter under filmen. Hans underläpp darrar märkbart. (Läs hur experterna tolkat detta)

Slutet av filmen visar bilder på Breivik i uniform blandat med bilder på tecknade tempelriddare. Rätten tar nu paus och återupptar förhandlingarna klockan två finsk tid.

Breivik torkar tårarna innan han reser sig för att lämna rummet.

Enligt Hbl:s reporter kommer åklagaren att fortsätta sin sakframställan under eftermiddagen. Breivik själv hörs först i morgon, tisdag.

– Filmen kommer att vara huvudtemat i Breiviks försvar. I den ser han sig själv som en riddare.

12.52 Strax före dådet lade Breivik upp en film på Youtube där han sammanfattar sitt manifest. Holden vill visa upp filmen, som är 12 minuter lång, i rätten.

12.49 Med hjälp av en GPS i bilen har polisen detaljerat kunna se hur Breivik körde dagarna före terrordåden. Holden tar en kort paus, tar en klunk ur sitt vattenglas innan han övergår till att prata om fredagen 22 juli.

– Denna morgon vaknar Breivik hos sin mor. Han gör diverse förberedelser för att kunna sända ut kompendiet, säger Holden.

Klockan 12.03 löser Breivik ut en parkeringsbiljett inne i Oslo. Holden visar bilder från övervakningskameror. Breivik har svarta byxor, randig färgglad tröja och ett mörkt paraply i handen.

12.47 Breivik köpte stora mängder konstgödsel för att tillverka bomben som användes i Oslo. Han startade en firma enbart för att kunna köpa konstgödslet.

12.42 Åklagaren visar nu bilder på Vålstua gård, där Breivik bodde sista tiden före terrordåden. Huvudmotivet med att hyra gården var att tillverka bomben. En provsprängning av en kopia av bomben har gjorts. Rätten får se bilder på hur bomben, som polisen senare sprängde, såg ut.

12.27 Holden visar upp delar av det manifest som Breivik satt samman.

12.16 Sommaren 2006 avslutar Breivik försäljningen av falska examensbevis.

Åklagaren visar också en bild på Breiviks lägenhet, med ett litet sovrum där en obäddad säng står vid ett fönster och en dator står i mitten av rummet. I lägenheten spelar Breivik dataspelet World of Warcraft under cirka ett år på heltid. Holden går kort genom vad spelet går ut på, att det handlar om att lösa uppdrag.

Medan Holden visar en skärmdump från spelet, tagen från Breiviks dator, ler den åtalade och tittar sedan ner i bordet.

12.12 Holden går genom Breiviks skolgång och första sommarjobb. Han sålde under början av 00-talet falska examensbevis som gav stora intäkter. Breivik öppnade 2006 ett företag i ett skatteparadis för att kunna undanhålla intäkterna från examensbevisförsäljningen, berättar Holden.

11.50 Statsåklagaren Svein Holden inleder sin sakframställan. Han kommer bland annat att gå igenom Breiviks liv före dådet.

*** PAUS I RÄTTEGÅNGEN ***

11.30 Rättegången tar en paus i 20 minuter. Hbl:s Markus West beskriver åtalet som fruktansvärt.

– Det var alldeles tyst i salen där vi sitter och följer med rättegången via stora skärmar. I början såg man att journalisterna försökte föra anteckningar, men läsningen var så fruktansvärd att pennorna snabbt lades åt sidan.

Enligt West handlade det om detaljerade skottskador i huvud, bröst och mage. Många av offren blev skjutna fler gånger med både pistol och gevär.

– Det var som en rapportering från ett krigsslagfält och inget man väntar sig höra i en nordisk rättssal. Det var oerhört mycket våld, säger West.

Efter pausen är det statsåklagarens tur att berätta om bland annat vilka bevis som kommer att användas. Det beräknas ta upp till fyra timmar.

11.25 Riksåklagaren avslutar sin uppläsning. Domaren vänder sig till Breivik för att höra hur han ställer sig till åtalet.

Jag erkänner handlingarna, men är inte straffskyldig, säger Breivik och åberopar nödvärnsrätt.

11.15 Bejer Engh läser upp namnen på 33 personer som skadades. Utöver de som nämns i åtalet finns ytterligare flera hundra personer som är direkt berörda, men åklagarna har varit tvungna att göra en avgränsning för att kunna genomföra rättegången inom rimlig tid.

11.05 – Han flydde och föll utför en klippa ned i vattnet. Han dog av fallskadorna och/eller drunkning, läser hon om den 69:e personen som Breivik mördade på Utöya, en pojke född 1994, fortsätter åklagaren.

10.50 Bejer Engh har utan avbrott läst upp hur 50 personer dog i Oslo och på Utöya. Många på ön blev skjutna flera gånger. Nummerordningen på offren följer i stort sett hur Breivik rört sig på Utöya.

– Han befann sig i korridoren i caféet och blev skjuten sex gånger. Han dog av skottskadorna i huvudet, säger hon om en pojke på Utöya född 1994.

– Han befann sig på Kärleksstigen och blev skjuten fem gånger. Han dog av skottskadorna, fortsätter hon om en pojke född 1993.

10.31 Bejer Engh har kommit till det tionde dödsoffret. Åtalet är sjutton sidor långt och innehåller 119 namn.

10.25 Bejer Engh går in på vad som hände på Utöya, hur Breivik tog bilen dit och gick i land på ön.

– Det uppstod panik och dödsångest under skjutningen. Han sköt mot personer som flydde och gömde sig och sade att polisen hade kommit, säger hon.

Det är tyst i rättssalen med undantag för någon kvävd hostning då och då. Någon gråter.

10.20 Bejer Engh fortsätter med att gå igenom de skadade, en efter en. Åklagaren berättar detaljerat om offrens skador och sjukhusvistelser. Breivik lyssnar och ser ut att följa vad Bejer Engh säger i de papper som han har framför sig.

Bland andra VG och NRK väljer att inte sända åklagarens beskrivning av hur offren dog i Olso. Efter det att respektive namn lästs upp stängs ljudet tillfälligt av.

10.15 Medan åklagare Bejer Engh går igenom åtalet står fotograferna fortfarande och tar bilder i rättssalen. De har tillåtelse att göra det under den första kvarten av rättegången.

– Han dog omedelbart av massiva skador i magen och buken, säger Bejer Engh om det sjunde dödsoffret.

Hon avbryts av domaren som femton minuter in i förhandlingarna ber fotograferna att sätta sig ned. Det är tyst i rättssalen. Advokaten Geir Lippestad dricker ur en kopp och viskar något åt Breivik.

10.10 Åklagaren Inga Bejer Engh står upp i rätten och läser upp åtalet. Hon radar upp de paragrafer i norsk lag som Breivik ska ha brutit mot och menar att han ville skapa "allvarlig rädsla hos befolkningen".

Hon börjar med att gå genom hur terrordådet i Oslo gick till.

– Bomben exploderar 15.25 med våldsam kraft och satte ett stort antal personer i livsfara, säger hon.

Bejer Engh går igenom offren en efter en — var de befann sig, när de dog och hur de dog.

10.08 Breivik reser sig på domarens uppmaning. – Jag är skribent, säger Breivik som svar på en direkt fråga från domaren.

10.07 Breivik får ordet av rättens ordförande. Han erkänner inte den norska domstolen eftersom den "styrs av politiska partier som stöder mångkulturalism". Domaren säger att det är noterat.

10.00 Exakt klockan 10 inleder rättens ordförande Wenche Elisabeth Arntzen förhandlingarna. Samtliga i rättssalen reser sig upp.

9.55 Anders Behring Breivik, i handfängsel och iklädd mörk kostym, anländer till rättssalen. Han hälsade genom att lägga en knuten näve mot bröstet och höja den högra armen. Den bepansrade bilen med Breivik anlände till domstolen en stund tidigare, via en tunnel under byggnaden, rapporterar NTB.

9.00 Hbl:s utsände Markus West är på plats i tingshuset mitt i Oslo. Strax före 9 finsk tid hade West hittat sin plats i en av rättssalarna.

– I den stora rättssalen sitter enbart några norska journalister samt de anhöriga och 166 försvarsadvokater. Tolv tolkar finns på plats för att översätta rättegången för de anhöriga. 

Klockan 10 finsk tid inleds rättegången. Först kommer Breivik in, sedan åklagaren och försvaret.

– Åklagaren börjar med att läsa upp alla åtalspunkter. Alla de 77 morden behandlas som enskilda rättsfall så det kommer att ta tid. Sedan är det försvarets tur, där Breiviks advokat väntas ange nödvärn som motiv. 

– Breivik kommer också att höras, fem och en halv dag har avsatts för hans vittnesmål, men det räknar man inte med att hinna med i dag. Hela dagen kommer att gå åt att läsa upp åtalet.

Långa köer in

Folk började köa in till tingshuset redan vid fem-tiden på morgonen. Journalisterna på plats släpptes in genom två ingångar.

FAKTA
Rättegången
  • Rättegången mot Anders Behring Breivik, för bland annat terrorbrott den 22 juli i fjol, inleds i dag klockan 10 finsk tid.
  • Förhandlingarna beräknas ta tio veckor och avslutas på Sveriges midsommarafton, den 22 juni.
  • Flera tusen personer är berörda och måste kunna följa förhandlingarna.
  • Från huvudsalen i Oslo tingsrätt videolänkas rättegången till angränsande salar och till 17 salar i tingsrätter över hela Norge.

Fem minuter över sju började kön röra sig mot de säkerhetskontroller som polisen byggt upp framför tingshusingångarna.

– Polisen har utlovat något i klass med flygplatskontroller. Anstormningen av journalister har varit bedövande. 850 journalister, en siffra som stigit dagligen den senaste veckan, ska bevaka åtminstone de första rättegångsdagarna. Alla journalister har en ackreditering som ger dem en numrerad plats på olika platser i tingshuset. De högst värderade sitter inne i rättssalen, bara några meter från Breivik, berättar TT:s utsände Jan Winter.

Här kan du läsa frågor och svar om rättegången.

Experter: Reaktionerna kommer på natten - Breivik extremt självupptagen