Foto: Aleksandr Belenkij. De här bägge kvinnorna lider enbart av tuberkulos, inte av HIV, och deras prognos är god. Tuberkulos tar lång tid att läka och de har redan tillbringat flera månader på tbc-kliniken i S:t Petersburg.

Tuberkulossjuka i S:t Petersburg får inga mediciner

Patienter med HIV och tuberkulos i S:t Petersburg har fått gå utan mediciner i månader. Det betyder att tuberkulossituationen i Finlands närområde stadigt förvärras.

SANKT PETERSBURG
– Jag har en besvärlig diagnos. Men jag vill inte dö. Man kan inte botas från HIV och multiresistent tuberkulos, men man kan leva med det om man får sina mediciner.

Natalja är en 33-årig kvinna med glänsande svartfärgat hår och snabba livliga ögon. Det är lätt att tro henne när hon säger att hon vill leva, trots att hon lider av två obotliga sjukdomar. Just nu mår hon bra. Får hon inte sina mediciner regelbundet kan hennes hälsa däremot försämras mycket snabbt.

I fem månader har hundratals tbc- och HIV-patienter i S:t Petersburg varit utan mediciner. Ingen vet exakt hur många de är, men enligt organisationen E.V.A. som arbetar med kvinnliga HIV-patienter i S:t Petersburg handlar det om minst tusen personer.

Situationen beror inte på att Ryssland saknar resurser. Det finns pengar i budgeten. Den beror på att Ryssland har infört ett nytt system för inköp av mediciner som inte fungerar. Förvärrad byråkrati, komplicerade offertrundor och en total frånvaro av helhetsansvar har lett till att sjukhusen helt enkelt inte får in sina beställningar. Sedan december i fjol har det här problemet varit permanent.

Sjukhuslagren tomma

Natalja, som inte vill uppge sitt efternamn, är före detta missbrukare men har varit drogfri i två år. Hon har multiresistent tuberkulos, en form av tuberkulos som är resistent mot vanlig antibiotika. Den kräver en kombination av flera dyra mediciner för att hållas i schack. Framför allt får medicineringen inte avbrytas.

Nataljas man Dmitrij lider av HIV och en tuberkulos som är mycket längre framskriden. För honom kan minsta paus i medicineringen innebära en dödsdom.

Rulett

– Ibland finns mediciner, ibland inte. Det känns som om hälsovårdsmyndigheterna spelade rulett. Vi som har både tuberkulos och HIV måste ta en kombination av mediciner, jag behöver tre stycken. Men ibland erbjuds jag bara en eller två av de tre mediciner jag måste ta. Det gör medicineringen meningslös, om en medicin fattas verkar inte de andra, säger Natalja.

Tidigare köptes tuberkulos- och HIV-mediciner in centralt via Moskva. Nu ska sjukhusen själva ansvara för inköpen. Egentligen borde det underlätta processen. I praktiken har resultatet varit det motsatta.

Finlands påverkningsmöjligheter små

Rauni Ruohonen, sakkunnig läkare på Finnish Lung Health Association, säger att Finland har ytterst små möjligheter att påverka situationen.

– Närområdessamarbetet med Ryssland avslutas i år. Då avslutas också vårt projekt med S:t Petersburgs tuberkulosinstitut. Vi skulle gärna fortsätta, men då måste vi få finansiering. Ryssland behöver inte hjälp med mediciner, det är inte där problemet ligger. Ryssland måste ändra hela systemet. Tyvärr försvinner våra naturliga kanaler för att sprida information och påverka då närområdessamarbetet avslutas. Det är mycket synd.

Finländska turister som åker till S:t Petersburg på kortare resor behöver inte oroa sig för att bli smittade, säger Ruohonen. Den som permanent bosätter sig i Ryssland bör däremot se upp om man till exempel delar rum med någon som ständigt hostar.

Ryssland avsäger sig bistånd

Ryssland meddelade nyligen att landet inte längre behöver något utländskt bistånd i kampen mot tuberkulos och AIDS. Enligt patientorganisationerna innebär det att en mängd patienter helt enkelt blir utan vård. Det gäller framför allt fångar, som inte har någon möjlighet att skydda sig mot tbc-smittan i de ofta överfulla fängelserna.

Läs mera i dagens Hbl.