Nytt hopp för utvecklingsstörda

De som lider av den vanligaste ärftliga orsaken till utvecklingsstörning och autism kan bli av med sina symtom. Det visar försök på möss som efter behandling fick tillbaka sin inlärningsförmåga.

En upptäckt som presenteras i den ansedda vetenskapliga tidskriften Neuron ger hopp till dem som lider av fragil x-syndrom (FXS). Det är den vanligaste ärftliga orsaken till utvecklingsstörning. Förutom låg intelligens resulterar syndromet också ofta i både hyperaktivitet och autism.

Nu har forskare vid F. Hoffman-La Roche i Schweiz och Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA lyckats få flera av dessa symtom att gå tillbaka genom att blockera en receptor, alltså en mottagarmolekyl, för signalsubstansen glutamat hos vuxna möss. Bland symtomen som gick tillbaka fanns de inlärnings- och minnessvårigheter som mössen hade haft under hela sina liv.

Även om försöket gjordes på möss kommer det att ha stor betydelse för människor som lider av FXS, säger artikelförfattaren Mark Bear vid MIT.

–Den viktigaste upptäckten är att de flesta symtom av FXS inte orsakas av en irreversibel störning av hjärnans utveckling och att vi, genom att påverka signaleringen av glutamat, kan få en betydande terapeutisk effekt.