Foto: Rickard Nordgren. Jan D. Oker-Blom.

Nu startar …Oker-Bloms …förening

Allt är klart för den nya finlandssvenska föreningen som grundas på initiativ av bland andra Pär Stenbäck med Jan D. Oker-Blom som verksamhetsledare. Föreningen ska heta Finlandssvenskt samarbetsforum rf.

Det var den 16 februari som Hbl första gången skrev om den planerade nya finlandssvenska föreningen. En av initiativtagarna, Pär Stenbäck, förklarade då att det behövs en förening som förverkligar alla de strategier som Magma, Folktinget och stiftelser tänker ut, lobbar för och finansierar.

Jan D. Oker-Blom har som enda anställd berett grundandet. Han berättar att föreningens konstituerande möte hålls på måndag.

– De som varit med om att dra upp riktlinjerna för föreningen deltar i mötet. Vi ska välja en styrelse, godkänna en verksamhetsplan och namnet Finlandssvenskt samarbetsforum (förkortat FSSF) samt bestämma principerna för framtida medlemskap.

Hur många medlemmar har föreningen?

– Det där är en svår fråga. Eftersom vi nu håller det konstituerande mötet och väljer den första styrelsen har vi inte ännu kunnat anta medlemmar. Enligt stadgarna ska nya medlemmar godkännas av styrelsen.

– De som varit med om att planera föreningen deltar i mötet, vi har också på förhand bäddat för en styrelse.

Vem har rösträtt, om föreningen inte har några medlemmar?

– Tre medlemmar har föreningen definitivt, det vill säga vi tre som skickat in handlingarna till Patent- och registerstyrelsen. Och vi är Carola Teir-Lehtinen, Roger Broo och jag. Men jag antar att alla de som är på plats på måndag torde visa intresse för att bli medlemmar.

Är finansieringen ordnad? Du jobbade gratis i februari i hopp om att senare få lönen retroaktivt. Har du redan börjat lyfta lön?

– Nej, men jag kommer snart att börja få lön och dessutom en ersättning för det arbete jag gjort hittills. Finansieringen håller på att ordna sig, men pengarna finns inte ännu på banken så det kan ta lite tid.

Hur har du klarat dig? Räcker avgångsvederlaget från Aktia till?

– Nej, så, stort var det inte. På något sätt har det gått ihop. Ibland är det så att man måste uppoffra sig för den goda sakens skull.

Den senaste tidens bostadsskandaler tyder inte på att de som arbetar för Svenskfinland uppoffrar sig, snarare tvärtom?

– Det där gäller åtminstone inte mig. Jag har tagit ett bostadslån och köpt min lägenhet på den fria marknaden.

Får folk som brinner för finlandssvenska frågor delta i mötet på måndag?

– Jag ser inget hinder för att den som vill göra en insats kan godkännas som medlem senare, även om avsikten är att medlemsantalet ska hållas litet. Vill man vara med är det bara att kontakta mig.

– Måndagens möte tror jag däremot inte det lönar sig att öppna för intresserade. Det är ett tekniskt möte där vi väljer styrelse, godkänner stadgar och startar upp verksamheten.